Vegan kysnuté buchty s tvarohom

Buchty od starej mamy sú pre mnohých milou spomienkou na detstvo. Niektoré staré mamy ich stále pečú, keď vedia, že prídu už dospelé vnúčatá. Nutnosť dobre nakŕmiť rodinu neprestáva ani, keď sa vnúčatá rozhodnú prestať jesť  mlieko a vajíčka. Aby boli všetci spokojní, tu je recept na vegan kysnuté buchty s tvarohom. Teraz môžete pripraviť starej mame buchty podľa vás alebo jej dať nový recept, aby vás mohla naďalej vykrmovať! Tento recept je na dva menšie plechy – 25 až 30 buchiet.

Na vegan kysnuté buchty s tvarohom potrebujete: 

 500g hladkej múky (špaldovej)
 250-300ml rastlinného mlieka (sójové)
 20g čerstvého droždia
 60g+50g rastlinného masla (alsan, cocovit) alebo oleja (repkový)
 50g cukru
 1 nastrúhané jablko
 štipka mletej vanilky
 štipka soli
 kôra z jedného (bio) citróna
 marhuľový džem
 2PL rumu
 1PL horúcej vody
 múčkový cukor na poprášenie

NáročnosťPokročilýPrípravahodina 30 minútVarenie20 minútCelkovohodina 50 minút

Ingredients

 500g hladkej múky (špaldovej)
 250-300ml rastlinného mlieka (sójové)
 20g čerstvého droždia
 60g+50g rastlinného masla (alsan, cocovit) alebo oleja (repkový)
 50g cukru
 1 nastrúhané jablko
 štipka mletej vanilky
 štipka soli
 kôra z jedného (bio) citróna
 marhuľový džem
 2PL rumu
 1PL horúcej vody
 múčkový cukor na poprášenie

Directions

27

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Na vegan tvaroh potrebujete:

 200g bieleho tvrdého tofu
 60g rastlinnej smotany alebo bieleho jogurtu
 40ml citrónovej šťavy
 2PL práškového cukru
 50g hrozienok namočených v rume (voliteľné)

NáročnosťZačiatočníkPríprava5 minút

Ingredients

 200g bieleho tvrdého tofu
 60g rastlinnej smotany alebo bieleho jogurtu
 40ml citrónovej šťavy
 2PL práškového cukru
 50g hrozienok namočených v rume (voliteľné)

Directions

28

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Postup na vegan kysnuté buchty s tvarohom:

Najskôr zalejte droždie asi 100ml sójového mlieka, pridajte lyžičku cukru a zamiešajte.  Počkajte, kým sa objavia malé bublinky.

Do väčšej misy preosejte 500g múky, pridajte štipku soli, citrónovú kôru, štipku vanilky, zvyšok z 50g cukru, 1 nadrobno nastrúhané jablko aj so šťavou, 60g roztopeného a vychladnutého masla (alebo oleja) a potom mlieko s droždím. Začnite vypracovávať cesto a postupne pridávajte zvyšok mlieka (asi 150ml), kým nedosiahnete dobrú konzistenciu.

Cesto poprášte múkou a nechajte ho hodinu kysnúť bokom, kým zdvojnásobí svoj rozmer.

Vegan tvaroh: 

Medzitým si môžete pripraviť náplň do buchiet. Okrem džemu pridávam do buchiet aj vegan tvaroh z tofu (Ideálne to tofu značky Sunfood, ale aj Lunter bude stačiť, len má pred pečením zvláštnu pachuť, tá sa však stratí). Kocku tofu najskôr rozdrobím a vložím do utierky alebo vrecka na cedenie rastlinných mliek a zbavím ho prebytočnej vody. V tofu jej býva dosť, takže poriadne postláčajte, kým nie je tofu suché.

Potom tofu v ručne alebo mixérom rozmixujte, aby neobsahovalo žiadne veľké časti. Pridajte šťavu z jedného citróna (asi 40ml), 60g smotany alebo jogurtu a 2PL práškového cukru. Všetko dobre zmiešajte, tvaroh nesmie byť ani príliš tekutý, ani tvrdý, aby sa dobre zatváral do buchiet a stále bol dosť šťavnatý po upečení. Toto množstvo tvarohu vám bude stačiť na 1 plech – 15 buchiet alebo 2 plechy – 30 buchiet ak ho budete miešať s džemom.

Do tvarohu môžete pridať aj 50g hrozienok namočených v rume (tiež dobre scedených). Ideálne ak nepoužívate džem.

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Buchty:

Po hodine rozvaľkajte cesto asi na hrúbku 1cm. Cesto rozdeľte na štvorce asi 6x6cm. Do prostred štvorčekov rozdeľte tvaroh/džem a vytvarujte guľky. Používam asi 1PL náplne, aby to bolo akurát.

Potom môžete roztopiť zvyšné maslo (olej) na namáčanie. Pekáč kľudne tiež vytrite maslom/olejom. Štvorce cesta s náplňou chyťte za naproti ležiace rohy a spojte ich, potom spojte aj zvyšné rohy a spojte ich, aby vznikla guľka. Buchty z každej strany namočte do masla (oleja) a poukladajte do pekáča spojom dole. Takto nechajte buchty ešte niekde stranou tak 15 minút kysnúť.

Pečenie:

Vegan kysnuté buchty pečieme na 180-190 stupňoch v predhriatej trúbe asi 20-25 minút. Po prvým 10 minútach pečenia znížte teplotu tak na 170 stupňov a dopekajte ďalších asi 10 minút. Po vytiahnutí ich ešte horúce potrite rumom, ktorý zmiešate s 2PL horúcej vody a cukrom. Keď buchty vychladnú, môžete ich pocukrovať a ochutnať.

vegan kysnuté buchty s džemom


vegan kysnuté buchty s tvarohom
(Visited 6 264 times, 4 visits today)

2 Comments

  1. Hanka 21. marca 2019 at 18:45

    Dnes jsem pekla a vypadají dobře. Uvidíme, jak budou chutnat

    Reply
  2. Pingback: Vegan rebarborová bublanina - Surová Dcérka: Recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *