Vegan kysnuté buchty s tvarohom

Buchty od starej mamy sú pre mnohých milou spomienkou na detstvo. Niektoré staré mamy ich stále pečú, keď vedia, že prídu už dospelé vnúčatá. Nutnosť dobre nakŕmiť rodinu neprestáva ani, keď sa vnúčatá rozhodnú prestať jesť  mlieko a vajíčka. Aby boli všetci spokojní, tu je recept na vegan kysnuté buchty s tvarohom. Teraz môžete pripraviť starej mame buchty podľa vás alebo jej dať nový recept, aby vás mohla naďalej vykrmovať! Tento recept je na dva menšie plechy – 25 až 30 buchiet.

Na vegan kysnuté buchty s tvarohom potrebujete: 

Množstvo30 porcií
Prípravahodina 30 minútVarenie20 minútCelkovohodina 50 minút

 500 g hladkej pšeničnej múky ( alebo špaldovej)
 250300 ml rastlinného mlieka (sójové či mandlové)
 20 g čerstvého droždia
 110 g rastlinného masla (alsan, naturli) alebo oleja (repkový)(50g+60g)
 50 g cukru
 štipka mletej vanilky alebo 1ČL vanilkovej pasty
 štipka soli
 kôra z jedného (bio) citróna
 marhuľový džem
 2 PL rumu
 1 PL horúcej vody
 múčkový cukor na poprášenie

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 500 g hladkej pšeničnej múky ( alebo špaldovej)
 250300 ml rastlinného mlieka (sójové či mandlové)
 20 g čerstvého droždia
 110 g rastlinného masla (alsan, naturli) alebo oleja (repkový)(50g+60g)
 50 g cukru
 štipka mletej vanilky alebo 1ČL vanilkovej pasty
 štipka soli
 kôra z jedného (bio) citróna
 marhuľový džem
 2 PL rumu
 1 PL horúcej vody
 múčkový cukor na poprášenie

Directions

Vegan kysnuté buchty s tvarohom

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Na vegan tvaroh potrebujete:

Množstvo4 porcie
Príprava5 minútCelkovo5 minút

 200 g bieleho tvrdého tofu
 60 g rastlinnej smotany alebo bieleho jogurtu
 40 ml citrónovej šťavy
 2 PL práškového cukru
 50 g hrozienok namočených v rume (voliteľné)

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 200 g bieleho tvrdého tofu
 60 g rastlinnej smotany alebo bieleho jogurtu
 40 ml citrónovej šťavy
 2 PL práškového cukru
 50 g hrozienok namočených v rume (voliteľné)

Directions

Vegan tvaroh

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Postup na vegan kysnuté buchty s tvarohom:

Najskôr zalejte droždie asi 100 ml sójového mlieka izbovej teploty, pridajte 10 g cukru, 10 g múky a zamiešajte.  Počkajte, kým sa objavia malé bublinky. Může to trvať 10-20 minút.

Do väčšej misy preosejte 500g múky, pridajte štipku soli, citrónovú kôru, štipku vanilky, zvyšných 40 g cukru, 60g roztopeného a vychladnutého masla (alebo oleja) a potom mlieko s droždím. Začnite vypracovávať cesto a postupne pridávajte zvyšok mlieka (asi 150 ml), kým nedosiahnete dobrú konzistenciu. Zvyčanje skončím pri 270 ml mlieka na 500 g múky. 

Cesto poprášte múkou a nechajte ho hodinu kysnúť bokom, kým zdvojnásobí svoj rozmer.

Vegan tvaroh: 

Medzitým si môžete pripraviť náplň do buchiet. Okrem džemu pridávam do buchiet aj vegan tvaroh z tofu (Ideálne to tofu značky Sunfood, ale aj Lunter bude stačiť, len má pred pečením zvláštnu pachuť, tá sa však stratí). Kocku tofu najskôr rozdrobím a vložím do utierky alebo vrecka na cedenie rastlinných mliek a zbavím ho prebytočnej vody. V tofu jej býva dosť, takže poriadne postláčajte, kým nie je tofu suché.

Potom tofu v ručne alebo mixérom rozmixujte, aby neobsahovalo žiadne veľké časti. Pridajte šťavu z jedného citróna (asi 40ml), 60g smotany alebo jogurtu a 2PL práškového cukru. Všetko dobre zmiešajte, tvaroh nesmie byť ani príliš tekutý, ani tvrdý, aby sa dobre zatváral do buchiet a stále bol dosť šťavnatý po upečení. Toto množstvo tvarohu vám bude stačiť na 1 plech – 15 buchiet alebo 2 plechy – 30 buchiet ak ho budete miešať s džemom.

Do tvarohu môžete pridať aj 50g hrozienok namočených v rume (tiež dobre scedených). Ideálne ak nepoužívate džem.

vegan kysnuté buchty s tvarohom

Buchty:

Po hodine rozvaľkajte cesto asi na hrúbku 1cm. Cesto rozdeľte na štvorce asi 6x6cm. Do prostred štvorčekov rozdeľte tvaroh/džem a vytvarujte guľky. Používam asi 1PL náplne, aby to bolo akurát.

Potom môžete roztopiť zvyšné maslo (olej) na namáčanie. Pekáč kľudne tiež vytrite maslom/olejom. Štvorce cesta s náplňou chyťte za naproti ležiace rohy a spojte ich, potom spojte aj zvyšné rohy a spojte ich, aby vznikla guľka. Buchty z každej strany namočte do masla (oleja) a poukladajte do pekáča spojom dole. Takto nechajte buchty ešte niekde stranou tak 15 minút kysnúť.

Pečenie:

Vegan kysnuté buchty pečieme na 180-190 stupňoch v predhriatej trúbe asi 20-25 minút. Po prvým 10 minútach pečenia znížte teplotu tak na 170 stupňov a dopekajte ďalších asi 10 minút. Po vytiahnutí ich ešte horúce potrite rumom, ktorý zmiešate s 2PL horúcej vody a cukrom. Keď buchty vychladnú, môžete ich pocukrovať a ochutnať.

vegan kysnuté buchty s džemom


vegan kysnuté buchty s tvarohom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 28 407 times, 22 visits today)

7 Comments

  1. Hanka 21. marca 2019 at 18:45

    Dnes jsem pekla a vypadají dobře. Uvidíme, jak budou chutnat

    Reply
  2. Pingback: Vegan rebarborová bublanina - Surová Dcérka: Recept

  3. Linda 2. augusta 2019 at 16:57

    Úžasný recept, celá rodina nadšená. Krásne nadýchané cesto, zjedli sa ešte teplé. Môžem odporučiť.

    Reply
  4. S 22. júna 2020 at 12:28

    Vynikajúci recept! Buchty boli výborné, lepšie než podľa klasického receptu!

    Reply
  5. Janka 14. novembra 2020 at 13:17

    Mozem cesto pouzit aj na makovy/orechovy zavin? Vdakaa

    Reply
    1. Surová dcérka 14. novembra 2020 at 17:24

      Áno, určite možeš :)

      Reply
  6. Pingback: Vegan rumová bábovka s kakaom - Surová Dcérka : Slovenský recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *