Maková torta s jahodami (vegan)

Maková torta s jahodami! Aj keby vám mak nechutí, zaručujem že s týmto šľahačkovým krémom, jahodami a želé, si ho zamilujete! A túto vegan tortu si môžete pripraviť na tisíc spôsobov! Namiesto jahôd pridajte mango, kiwi, ananás, maliny, citrón, čučoriedky… Ja by som začala tým mangom hneď ako skončí jahodová sezóna.

Mak je všestranná prísada, ktorá môže dodať chuť a výživné látky rôznym pokrmom. Tieto drobné semienka sú plné živín a antioxidantov, takže sú zdravým doplnkom každého jedla. Či už nimi posypete šalát alebo ich pridáte do pečeného jedla, mak určite dodá vášmu pokrmu chrumkavosť a zvýši jeho výživovú hodnotu.

Maková torta s jahodami:

Množstvo12 porcií
Príprava40 minútVarenie20 minútCelkovohodina

Makové cesto - 24 cm korpus
 140 ml mandľového mlieka
 25 g repkového oleja
 60 g múčkového cukru
 1 ČL vanilkovej pastyDr.Oetker
 100 g hladkej múky
 20 g kukuričného škrobu
 1 ČL kypriaceho prášku (3,5 g)
 štipka soli
 100 g mletého makuDr.Oetker
Krém:
 150 g ovsenej šľahačkyOatly
 50 g kryštálového cukru
 300 g zakysaného krému na báze sóji Créme Vega Dr.Oetker
 1 ČL vanilkovej pastyDr.Oetker
 150 g jahôd
Jahodové želé:
 250 g jahôd
 2 PL kryštálového cukru
 10 g tortového želé - čírehoDr.Oetker

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Makové cesto - 24 cm korpus
 140 ml mandľového mlieka
 25 g repkového oleja
 60 g múčkového cukru
 1 ČL vanilkovej pastyDr.Oetker
 100 g hladkej múky
 20 g kukuričného škrobu
 1 ČL kypriaceho prášku (3,5 g)
 štipka soli
 100 g mletého makuDr.Oetker
Krém:
 150 g ovsenej šľahačkyOatly
 50 g kryštálového cukru
 300 g zakysaného krému na báze sóji Créme Vega Dr.Oetker
 1 ČL vanilkovej pastyDr.Oetker
 150 g jahôd
Jahodové želé:
 250 g jahôd
 2 PL kryštálového cukru
 10 g tortového želé - čírehoDr.Oetker

Directions

Maková torta s jahodami
vegan maková torta a jahodami

Korpus:

Na mojom youtube nájdete aj video recept.

Začnite prípravou makového korpusu. Pripravte si tortovú formu s priemerom asi 24 cm. Dno potrite jemne olejom a vysteľte kruhom z papiera na pečenie.

V nednej mise zmiešajte mandľové mlieko, olej, vanilkovú pastu a cukor. V druhej mise zmiešajte múku, škrob, kypriaci prášok, soľ a mletý mak. Následne vmiešajte suché ingrediencie do mokrých a vymiešajte hladké cesto. Nemiešajte pridlho, ale len kým nezmysnú hrudky múky.

Korpus pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút, kým nebude dopečené. Nechajte ho vychlandúť pod utierkou, aby v ceste zostala vlhkosť.

Krém:

Ovsenú šľahačku spolu s kryštálovým cukrom do tuha. Následne zašľahajte aj zakysaný krém na báze sóji a vanilkovú pastu. Potom už len pridajte nasakané jahody. Ak je makový korpus vychladnutý, môžete krém navrstviť na korpus a odložiť do chladničky, kým pripravíte želé.

Jahodové želé: Maková torta s jahodami

Jahody rozmixujte a zmiešajte v malom hrnci s cukrom a tortovým želé (číre). Zmes privedťe k varu za stáleho miešania a následne nechajte jemne vychladnúť – nie však úplne, aby želé nestuhlo. Pri chladnutí ho priebežne miešajte. Jahodové želé nalejte na vrch vegánskej torty a znova dajte stuhnúť do chladničky.

Tortu nechajte tuhnúť aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Dozrobte ju makom a jahodami a najkrájajte na 12 kúskov.

Pozrite sa aj na recept na klasický cheesecake s jahodovým krémom Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

Maková torta a jahodami vegánska
Maková torta a jahodami

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 979 times, 3 visits today)

2 Comments

  1. Magdalena Gabrielová 29. apríla 2023 at 16:56

    Dobrý den,
    netušíte prosím, proč se mi šlehačka (ovesná Oatly) nechtěla vyšlehat do tuha?

    Reply
    1. Surová dcérka 29. apríla 2023 at 18:56

      Dobrý deň, bohužiaľ nie, ja som mala zatiaľ len naj skúsenosti. :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *