Ak máte chuť na výživnú a zároveň lahodnú polievku, skús tento recept. Polievka z pečenej kapusty je plná vitamínov a vlákniny z kapusty, chuti z tekvice, jablka, fazule a papriky. Patrí k mojim obľúbeným polievkam, na ktoré sa vždy teším. Ak vám doma zostane červená kapusta, neváhajte a pustite sa do pečenia. Pečením kapusty sa uvoľní jej sladkastá chuť, ktorá sa skvele hodí k jablku a tekvici. Polievka je hustá a krémová, ideálna na zahriatie tela v chladnejších dňoch. Môžete ju podávať s chrumkavým pečivom, tekvicovými semienkami alebo len tak. Ja ju milujem napríklad s kôprom a rastlinnou smotanou.
Polievka z pečenej kapusty:
Ingrediencie
Pokyny
Najskôr kapustu, tekvicu, papriku a jablko nakrájajte na väčšie kúsky, ktoré sú akurát tak na zahryznutie. Cibuľu nakrájajte na drobno, cesnak ošúpte a nechajte v celku. Všetku zeleninu dajte potom na plech a papierom na pečenie, polejte olejom a jemne posoľte.
Zeleninu pečte na 200 stupňoch 30-40 minút, kým nezmäkne a konce nebudú zlatisté. Použite funkciu grill alebo opekanie z hora a z dola s ventilátorom. Po upečení zeleninu vložte do hrnca, pridajte lúpané konzervované rajčiny a zeleninový vývar. Všetko následne priveďte k varu a okoreňte paprikou, čili a čiernym korením. Polievku následne varte asi 15 minút na strednom ohni.
Po uvarení odoberte polovicu polievky a rozmixujte ju do hladka. Potom rozmixovanú časť vráťte späť do hrnca a zamiešajte. Až potom podľa chuti do polievku dosoľte ( ja pridávam asi 2 ČL soli, podľa slanosti vývaru), pridajte citrónovú šťavu, majorán a asi 100 g rastlinnej smotany. Do polievky môžete na záver pridať aj borlotti či inú fazuľu.
Polievku z pečenej červenej kapusty po uvarení servírujte so zvyškom smotany, kôprom a tekvicovými semienkami.
Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ak hľadáte ďalšie inšpirácie na varenie, tak sa pozrite na hlavné jedlá či polievky. Alebo si rovno kúpte Slovegán kuchárky, kde nájdete všetky vaše obľúbené Slovenské jedlá vo vegan verzii.
Tento recept vznikol v spoluprácu s Kaufland Slovenská republika.
Otvorene priznávam, že toto bol, po cestovinách s kimchi, zas taký recept, pri ktorom som trochu pochybovala, či to môže byť dobré. Polka kapusty v chladničke, ktorá by o pár dní poputovala do koša ma presvedčila dať tomuto receptu šancu a teda bola to pecka, až sa hanbím, aké predsudky som mala. Určite ho budem pravidelne opakovať, je to brutálna chuť!