Vegan smotanová torta s mandarínkami

Smotanová torta s mandarínkami je jedným z mojich najobľúbenejších nepečených receptov. Dôležitú úlohu v nej hrajú piškóty. A keďže tie z obchodu nie sú vždy vegánske, naučím vás, ako si vegánske piškóty pripraviť jednoducho doma.

Ďalšou dôležitou ingredienciou je hustá kyslá rastlinná smotana. Dnes ju už v obchodoch zoženiete celkom bežne. Najviac sa mi na koláče osvedčila smotana Creme Vega značky Dr. Oetker. Preto som bola rada, že ma oslovili na spoluprácu práve s ich vegan smotanou, ktorá je u nás doma vždy v chladničke

Viac smotanových a Slovenských receptov nájdete v mojej novej Slovegán 2 kuchárke.

Vegánske piškóty:

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 1⁄4 ČL citrónovej kôry
 1⁄4 ČL vanilky
  štipka soli
 25 ml oleja
 100 ml vody

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútVarenie15 minútCelkovo25 minút

Ingredients

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 1⁄4 ČL citrónovej kôry
 1⁄4 ČL vanilky
  štipka soli
 25 ml oleja
 100 ml vody

Directions

54

V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie na piškóty, v druhej tekuté (olej a vodu). Olej s vodou prilejte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa nerozpustia posledné hrudky múky.

Tvar piškót sa vám najjednoduchšie podarí dosiahnuť použitím vrecka na polevu. Cesto naberačkou nalejte do vrecka a postupne ho začnite vytláčať. Dôležité je, aby ste sa vždy prstami dostali až na špičku vrecka a tok cesta tak úplne zastavili.

Piškóty takto vytláčajte na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by vám malo stačiť približne na 1 plech alebo asi 150 g piškót. Piškóty pečte v rúre vyhriatej na 175 °C 10 — 15 minút.

Po dopečení nechajte piškóty vychladnúť a až potom ich odoberte z plechu. Ak chcete piškóty naozaj chrumkavé, upečte ich pár dní dopredu a nechajte ich v neuzatvoprenej miske. Postupne stvrdnú a budú chrumkavé.

piškótová torta so smotanou

Smotanová torta s mandarínkami

Smotanová vrstva:
 450 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 PL kryštálového cukru
 1 ČL vanilkového extraktu
 1 konzerva mandariniek
Kakaová vrstva:
 300 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 PL kakaa
 2 PL kryštálového cukru
 1/2 ČL vanilkového extraktu
 1 konzerva jahôd

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútCelkovohodina

Ingredients

Smotanová vrstva:
 450 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 PL kryštálového cukru
 1 ČL vanilkového extraktu
 1 konzerva mandariniek
Kakaová vrstva:
 300 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 PL kakaa
 2 PL kryštálového cukru
 1/2 ČL vanilkového extraktu
 1 konzerva jahôd

Directions

55

Kým sa piškóty pečú, zmiešajte v dvoch miskách všetky ingrediencie pre smotanovú a kakaovú vrstvu (okrem ovocia). Ako forma poslúži v tomto prípade akákoľvek hlbšia miska vystlaná potravinárskou fóliou alebo klasická forma na tortu s priemerom 19-20 centimetrov. Na dno misky uložte piškóty medzery medzi piškótami vyplňte mandarinkami. Pridajte 300 gramov obsahu smotanovej misky a preložte ju opäť piškótami, medzery tentokrát vyplňte jahodami nakrájanými na plátky. 

Ďalšia, prostredná vrstva je kakaová. Podobne ako pri predchádzajúcej vrstve ju prekladajte piškótami a mandarinkami. Na záver tortu preložte poslednou smotanovou vrstvou zo 150 gramov smotany. Tortu môžete ozdobiť zvyškom ovocia a kakaom.

Smotanovú tortu nechajte v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Ak chcete proces urýchliť, môžete ju dať na hodinu do mrazničky. Piškóty naberú vlhkosť a chuť, budú sa taktiež ľahšie krájať.

smotanová torta s mandarínkami
creme vega dr.oetker
smotanová torta s piškótami
(Visited 2 148 times, 29 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *