Smotanová torta s mandarínkami je jedným z mojich najobľúbenejších nepečených receptov. Dôležitú úlohu v nej hrajú piškóty. A keďže tie z obchodu nie sú vždy vegánske, naučím vás, ako si vegánske piškóty pripraviť jednoducho doma.
Ďalšou dôležitou ingredienciou je hustá kyslá rastlinná smotana. Dnes ju už v obchodoch zoženiete celkom bežne. Najviac sa mi na koláče osvedčila smotana Creme Vega značky Dr. Oetker. Preto som bola rada, že ma oslovili na spoluprácu práve s ich vegan smotanou, ktorá je u nás doma vždy v chladničke
Viac smotanových a Slovenských receptov nájdete v mojej novej Slovegán 2 kuchárke.
Vegánske piškóty:
Ingrediencie
Pokyny
V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie na piškóty, v druhej tekuté (olej a vodu). Olej s vodou prilejte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa nerozpustia posledné hrudky múky. Podľa použitej celozrnnej múky možno budete musieť pridať ešte 10-20 ml vody, ak by bolo cesto príliš husté.
Tvar piškót sa vám najjednoduchšie podarí dosiahnuť použitím vrecka na polevu. Ak máte silikónovú formu na piškóty alebo na makrónky, použite ju. Cesto naberačkou nalejte do vrecka a postupne ho začnite vytláčať. Dôležité je, aby ste sa vždy prstami dostali až na špičku vrecka a tok cesta tak úplne zastavili.
Piškóty takto vytláčajte na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by vám malo stačiť približne na 1 plech alebo asi 150 g piškót. Piškóty pečte v rúre vyhriatej bez ventilátora na 175 °C asi 20-25 minút do chrumkava.
Po dopečení nechajte piškóty vychladnúť a až potom ich odoberte z plechu.
Smotanová torta s mandarínkami
Ingrediencie
Pokyny
Kým sa piškóty pečú, zmiešajte v dvoch miskách všetky ingrediencie pre smotanovú a kakaovú vrstvu (okrem ovocia). Ako forma poslúži v tomto prípade akákoľvek hlbšia miska vystlaná potravinárskou fóliou alebo klasická forma na tortu s priemerom 19-20 centimetrov. Na dno misky uložte piškóty medzery medzi piškótami vyplňte mandarinkami. Pridajte 300 gramov obsahu smotanovej misky a preložte ju opäť piškótami, medzery tentokrát vyplňte jahodami nakrájanými na plátky.
Ďalšia, prostredná vrstva je kakaová. Podobne ako pri predchádzajúcej vrstve ju prekladajte piškótami a mandarinkami. Na záver tortu preložte poslednou smotanovou vrstvou zo 150 gramov smotany. Tortu môžete ozdobiť zvyškom ovocia a kakaom.
Smotanovú tortu nechajte v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Ak chcete proces urýchliť, môžete ju dať na hodinu do mrazničky. Piškóty naberú vlhkosť a chuť, budú sa taktiež ľahšie krájať.