Vegan smotanová torta s mandarínkami

Smotanová torta s mandarínkami je jedným z mojich najobľúbenejších nepečených receptov. Dôležitú úlohu v nej hrajú piškóty. A keďže tie z obchodu nie sú vždy vegánske, naučím vás, ako si vegánske piškóty pripraviť jednoducho doma.

Ďalšou dôležitou ingredienciou je hustá kyslá rastlinná smotana. Dnes ju už v obchodoch zoženiete celkom bežne. Najviac sa mi na koláče osvedčila smotana Creme Vega značky Dr. Oetker. Preto som bola rada, že ma oslovili na spoluprácu práve s ich vegan smotanou, ktorá je u nás doma vždy v chladničke

Viac smotanových a Slovenských receptov nájdete v mojej novej Slovegán 2 kuchárke.

Vegánske piškóty:

Čas prípravy10 min.Čas varenia20 min.Celkový čas30 min.

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 ¼ čl citrónovej kôry
 ¼ čl vanilky
 1 štipka soli
 25 g oleja
 100 ml vody

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 ¼ čl citrónovej kôry
 ¼ čl vanilky
 1 štipka soli
 25 g oleja
 100 ml vody

Pokyny

Vegan piškótová torta s mandarínkami

V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie na piškóty, v druhej tekuté (olej a vodu). Olej s vodou prilejte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa nerozpustia posledné hrudky múky. Podľa použitej celozrnnej múky možno budete musieť pridať ešte 10-20 ml vody, ak by bolo cesto príliš husté.

Tvar piškót sa vám najjednoduchšie podarí dosiahnuť použitím vrecka na polevu. Ak máte silikónovú formu na piškóty alebo na makrónky, použite ju. Cesto naberačkou nalejte do vrecka a postupne ho začnite vytláčať. Dôležité je, aby ste sa vždy prstami dostali až na špičku vrecka a tok cesta tak úplne zastavili.

Piškóty takto vytláčajte na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by vám malo stačiť približne na 1 plech alebo asi 150 g piškót. Piškóty pečte v rúre vyhriatej bez ventilátora na 175 °C asi 20-25 minút do chrumkava.

Po dopečení nechajte piškóty vychladnúť a až potom ich odoberte z plechu.

piškótová torta so smotanou

Smotanová torta s mandarínkami

Počet porcií10 porcií
Čas prípravy10 min.Celkový čas1 hod.

Smotanová vrstva:
 450 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 pl kryštálového cukru
 1 čl vanilkového extraktu
 1 konzerva mandariniek
Kakaová vrstva:
 300 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 pl kakaa
 2 pl kryštálového cukru
 ½ čl vanilkového extraktu
 1 konzerva jahôd

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

Smotanová vrstva:
 450 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 pl kryštálového cukru
 1 čl vanilkového extraktu
 1 konzerva mandariniek
Kakaová vrstva:
 300 g Creme Vega smotany Dr.Oetker
 3 pl kakaa
 2 pl kryštálového cukru
 ½ čl vanilkového extraktu
 1 konzerva jahôd

Pokyny

Vegan smotanová torta s mandarínkami

Kým sa piškóty pečú, zmiešajte v dvoch miskách všetky ingrediencie pre smotanovú a kakaovú vrstvu (okrem ovocia). Ako forma poslúži v tomto prípade akákoľvek hlbšia miska vystlaná potravinárskou fóliou alebo klasická forma na tortu s priemerom 19-20 centimetrov. Na dno misky uložte piškóty medzery medzi piškótami vyplňte mandarinkami. Pridajte 300 gramov obsahu smotanovej misky a preložte ju opäť piškótami, medzery tentokrát vyplňte jahodami nakrájanými na plátky. 

Ďalšia, prostredná vrstva je kakaová. Podobne ako pri predchádzajúcej vrstve ju prekladajte piškótami a mandarinkami. Na záver tortu preložte poslednou smotanovou vrstvou zo 150 gramov smotany. Tortu môžete ozdobiť zvyškom ovocia a kakaom.

Smotanovú tortu nechajte v chladničke odpočívať aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc. Ak chcete proces urýchliť, môžete ju dať na hodinu do mrazničky. Piškóty naberú vlhkosť a chuť, budú sa taktiež ľahšie krájať.

smotanová torta s mandarínkami
creme vega dr.oetker
smotanová torta s piškótami

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 15 420 times, 4 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *