Čierny princ à la Vianoční sobíci

Cukrovinky Čierny princ! Ak ste mali tú česť vidieť niektoré epizódy relácie Koleso šťastia, ktorá sa vysielala v 90. rokoch, tento zákusok vám asi nemusím predstavovať. Dnes v obchodoch už originál nenájdete, nám ho vo veľmi ojedinelých prípadoch a len ako veľkú odmenu kupovala babička. Základ receptu je našľahaná pena z bielkov, ktoré nahradzujem aquafabou. Pena je obalená v tenkej a veľmi chrumkavej čokoládovej poleve. Teraz si zaslúžili aj dozdobenie a la Vianoční sobící.

Čierny princ à la Vianoční sobíci:

Počet porcií16 porcií
Čas prípravy45 min.Čas varenia15 min.Celkový čas1 hod.

 360 g aquafabynálev z konzervy cíceru či fazule
 1 ČL citrónovej šťavy
 4 g xantánovej gumy (1 ČL)
 2 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 250 g kryštálového cukru
 5 g agar agar (1 ČL)
 80 g vody
 60 g agávového sirupu
Poleva a ozdoby
 280 g horkej čokolády so 70 % kakaa
 40 g kakaového masla
 praclíky
 čokoládové pečičky
 zlatý a červený metalický cukrársky prach
 vegan tortové oplátky, piškóty či linecké

NáročnosťMierne pokročilý
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 360 g aquafabynálev z konzervy cíceru či fazule
 1 ČL citrónovej šťavy
 4 g xantánovej gumy (1 ČL)
 2 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 250 g kryštálového cukru
 5 g agar agar (1 ČL)
 80 g vody
 60 g agávového sirupu
Poleva a ozdoby
 280 g horkej čokolády so 70 % kakaa
 40 g kakaového masla
 praclíky
 čokoládové pečičky
 zlatý a červený metalický cukrársky prach
 vegan tortové oplátky, piškóty či linecké

Pokyny

Notes

Čierny princ
Čierny princ à la Vianoční sobíci

Pena z aquafaby:

Aquafabu nechajte v menšom hrnci zovrieť a zredukovať na polovicu, takto bude sneh pevnejší. Zredukovanú aquafabu (približne 180 g) nechajte 30 minút vychladnúť v mrazničke. Medzitým si podľa tohoto receptu pripravte piškóty s priemerom 5 cm. Namiesto piškót môžete použiť aj tortové oblátky, ktoré stačí narezať kruhovou vykrajovačkou na cesto s rovnakým priemerom alebo linecké.

Vychladenú aquafabu spolu s citrónovou šťavou, xantánovou gumou a vanilkou vyšľahajte v kuchynskom robote. Použite nástavec na šľahanie a začnite šľahať najskôr na nižších otáčkach. Až aquafaba začne peniť, zvýšte otáčky na maximum. Aquafabu šľahajte asi 5 minút, kým sa neobjavia prvé špičky. Vtedy pridajte 50 g kryštálového cukru a pokračujte, kým nebude sneh vyšľahaný tak, že bude pevne držať na metličke a kryštáliky cukru sa neroztopia. 

Kým sa sneh šľahá, vo väčšom hrnci bez miešania zohrejte zvyšok cukru, vodu, agar agar a agávový sirup na teplotu približne 121 °C. Teplotu odporúčam strážiť kuchynským teplomerom. Zmes premiešajte až na záver špachtľou, aby agar agar nezostal na dne hrnca. 

Sneh začnite šľahať na nižších otáčkach a postupne po stranách misy prilievajte horúci cukor. Po vmiešaní cukru pokračujte v šľahaní na najvyšších otáčkach, kým sneh trochu nevychladne.

Pripravte si cukrárske vrecko s plochou kovovou špičkou s priemerom aspoň 1,5 cm a naplňte ho snehom. Špičku priložte kolmo tesne nad piškótu (alebo oblátku) a začnite vytláčať sneh tak, aby ste pokryli celý povrch. Špičku jemne zdvihnite a vytlačte z nej ďalšiu vrstvu krému. V tomto postupe pokračujte, kým nebudete mať 4 vrstvy a asi 14 – 16 kúskov.

Poleva a zdobenie:

Horkú čokoládu zohrejte nad parou. Ak je príliš hustá, podľa potreby ju zrieďte kakaovým maslom alebo iným tukom.

Do čokolády namočte praclíky rozkrojené na polovicu, nechajte ich jemne stuhnúť a poprášte ich zlatým prachom. Čokoládové pecičky poprášte ržovým cukrárskym prachom.

Čokoládu prelejte do úzkeho a hlbokého pohára, aby ste mohli celé cukrovinky otočené špičkou dole namočiť do čokolády. Pohár neplňte úplne po okraj, inak by čokoláda pri namáčaní vytekala. Čokoládu nechajte po namočení odkvapkať a cukrovinky uložte na mriežku alebo papier na pečenie. Keď čokoláda začne tuhnúť, priložte rohy z praclíkov a nos z čokolády.

Zvyšnú čokoládu prelejte z pohára do ľubovoľnej formy a nechajte stuhnúť. Môžete ju použiť pri ďalšom pečení.

Cukrovinky Čierny princ po stuhnutí skladujte v chladničke, aby čokoláda zostala chrumkavá. 

Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. A v mojich Slovegán kuchárkach. Tento recept nájdete aj v najnovšej Slovegán 3 kuchárke.

Čierny princ à la Vianoční sobíci
Čierny princ à la Vianoční sobíci

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 359 times, 6 visits today)

2 Comments

  1. Kristyna 16. decembra 2023 at 18:25

    Hezký den! Mají se kousky ještě před namáčením v čokoládě dát vychladit do ledničky?
    Díky, K.

    Reply
    1. Surová dcérka 16. decembra 2023 at 18:45

      Dobrý deň, nie, môžete hneď namáčať. Dobre vyšľahaný snech drží pevne bez chladenia. :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *