Slaný vegan koláč s „mletým mäsom“ a zeleninou

Slaný vegan koláč s „mletým mäsom“ a zeleninou, ktorý vás v studenšie dni poriadne zahreje a uspokojí umami chuťou. Mäsové koláče nie sú u nás tak bežné, čo je škoda. Je to skvelé jedlo aj do krabičky a do práce, či na cestu. Ja som môj naplnila aj hlivou, mrkvou, hráškom a omáčkou z červeného vína a vývaru. Táto zmes je skvelá ešte skôr ako sa stane plnkou na koláč, takže ju môžete jesť aj tak len s ryžou alebo zemiakmi. S krehkým cestom je to však extra level!

Tento recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovensko a ich Take It Veggie radou. Nájdete ho spolu s ďalšími 2 receptami odo mňa v novom Veggie letáku tu.

Slaný vegan koláč s „mletým mäsom“:

Množstvo6 porcií
Príprava20 minútVareniehodina 40 minútCelkovo2 hodiny

Cesto na koláč:
 375 g hladkej pšeničnej múky
 1 PL cukru
 1 ČL soli
 120 g rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli, Rama
 95 ml studenej vody
 40 ml jablčného octu
"Mäsovo" zeleninová plnka
 3 PL oleja
 1 ks bielej cibule
 30 g cesnaku
 1 balenie vegan "mletého masa alebo konzerva šošoviceInfinity hack mleté Take it Veggie
 250 g hlivy
 250 g očistenej mrkvy
 100 g červeného vínavoliteľné, nahraďte vývarom
 4 PL kukuričného škrobualebo zemiakového či tapiokového
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 400 g zeleninového vývaru
 1 PL sójovej omáčky
 2 PL vegan worcester omáčky
 1 ks bobkový list
 1 štipka čierneho korenia
 1 vetvičky tymiánu
 ½ PL citrónovej šťavy
 130 g mrazeného hrášku

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Cesto na koláč:
 375 g hladkej pšeničnej múky
 1 PL cukru
 1 ČL soli
 120 g rastlinného maslaAlsan Bio, Naturli, Rama
 95 ml studenej vody
 40 ml jablčného octu
"Mäsovo" zeleninová plnka
 3 PL oleja
 1 ks bielej cibule
 30 g cesnaku
 1 balenie vegan "mletého masa alebo konzerva šošoviceInfinity hack mleté Take it Veggie
 250 g hlivy
 250 g očistenej mrkvy
 100 g červeného vínavoliteľné, nahraďte vývarom
 4 PL kukuričného škrobualebo zemiakového či tapiokového
 50 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 400 g zeleninového vývaru
 1 PL sójovej omáčky
 2 PL vegan worcester omáčky
 1 ks bobkový list
 1 štipka čierneho korenia
 1 vetvičky tymiánu
 ½ PL citrónovej šťavy
 130 g mrazeného hrášku

Directions

Koláč plnený „mletým mäsom“ a zeleninou
Infinity Hack mleté vegan mäso Take it Veggie Kaufland

Ingrediencie:

Rastlinné maslo – teraz už je druhov masla na trhu veľa. V bežných supermarketoch nájdete po novom aj vegan kocku masla Rama na pečenie. Klasika, ktorú nájdete vo veľkých supermarketoch alebo zdravých výživách je Alsan Bio alebo Naturli.

Vegan mleté – za poslený rok pribudlo veľa možností v oblasti rastlinného mäsa. Nejakú alternatívu nájdete už v každom supermarkete, ale ak ju nenájdete, alebo nechcete použiť, tak siahnite po starej dobrej šošovici, ktorú stačí trochu roztlačiť.

Koncentrovaný rajčinový pretlak – používam tento dvakrát koncentrovaný pretlak.

Cesto:

V mise zmiešajte hladkú múku, cukor a soľ. Stuhnuté rastlinné maslo nakrájajte na kocky a končekmi prstov ho zapracujte do múky. Nemusí to byť dokonalé, väčšie hrudky masla nevadia a pomôžu cestu byť viac vločkovité. Získate konzistenciu ako mokrý piesok.

V pohári zmiešajte vodu a jablčný ocot. Tekutiny vlejte do cesta a vypracujte hrudkovité cesto. Nespracovávajte a nemieste ho do hladka, inak nebude jemné po upečení. Cesto zabaľte do fólie a nechajte v chladničke ideálne cez noc, aspoň 1 hodinu alebo kľudne 24 hodín.

Po odpočinku v chladničke sa cesto lepšie tvaruje, lebo voda vsiakne do múky. Takto, bez nadmerného miesenia, budete mať po upečení krehké šupinaté cesto, ktoré sa ľahko naberá vidličkou.  

Plnka na koláč s mletým mäsom:

Kým cesto odpočíva, pripravte si mäsovú plnku. Na oleji do zlata opečte na drobno nakrájanú cibuľu. Opekajte na miernom ohni asi 10 minút. Potom pridajte nastrúhaný cesnak a počkajte kým sa rozvonia, asi minútu. Následne pridajte Infinity Hack mleté (alebo roztlačenú šošovicu), na kúsky nakrájanú hlivu a nakrájanú mrkvu. Všetko spolu pár minút opekajte na strednom ohni a na záver podjetje červeným vínom. Počkajte asi 2 minúty, kým sa víno vyparí.

Teraz zmes poprášte kukuričným škrobom a všetko dobre zamiešajte, kým pridáte rajčinový pretlak, zeleninový vývar, sójovú a worcester omáčku, bobkový list a čierne korenie. Pridajte aj pár vetvičiek čertsvého tymiánu, alebo 1 ČL sušeného. Všetku spolu varte asi 10 minút, kým sa chute nespoja a omáčka nezhustne. Na záver pridajte mrazený hrášok a citrónovú šťavu, ochutnajte a pridajte soľ či čierne korenie podľa chuti.

Pripravte si formu na koláč alebo zapekaciu misu s priemerom asi 25 cm. Ak potreba, formu vytrite rastlinným maslom alebo olejom. Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve časti. Prvú rozvaľkajte tak, aby pokryla celú formu na koláč aj so stranami a ešte kúsok zostal na viac. Pracujte so studeným cestom, počas vaľkania cesto obracajte aby a použite dostatok múky, aby sa sa cesto nelepilo. Do formy s cestom dajte mäsovú plnku. Druhú časť cesta rozvaľkajte tak, aby zakryla celý povrch koláča. Kraje ciest spojte prstami a vytvarujte po krajoch vlnky. Stred koláča narežte malým ostrým nožom, aby mohla unikať para. Cesto z hora potrite olejom alebo rastlinným maslom

Koláč pečte vo vyhriatej trúbe na 190 stupňoch s horným aj dolným ohrevom asi 40-50 minút do zlatista. Po dopečení ho znova potrite olejom a nechajte ho vychladnúť.

Pozrite sa na viac receptov na vegan hlavné jedlá tu.

koláč s mletým mäsom
Slaný vegan koláč s "mletým mäsom" a zeleninou
vegánsky meat pie koláč

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 205 times, 2 visits today)

1 Comment

  1. Denisa 7. júna 2022 at 17:21

    Najlepšie inšpirácie keď sa minú tie obyčajné vyskúšala som už niekoľko receptov a vždy boli skvelé Ďakujem

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *