Vegan med z jabĺk

Jediná vec, ktorá mi dlhé roky, ako vegánke, chýbala na Vianočnom stole, bol med. Teraz si ho varím zo 4 jednoduchých ingrediencií. Vegan med z jabĺk, ktorý je doplnený o citrón, trstinový cukor a kamilku, dokáže nahradiť včelý med nie len v čaji ale i pri pečení medovníkov či marlenky. Chutí užasne! Milujem ho na vianočke aj na obyčajom chlebe. S kvalitným trstinovým cukrom s melasou dosiahnete naozaj krásne tmavý a voňavý med. Použiť sa dá i bežný cukor, ale určite odporúčam trstinový, aby ste dosiahli ten najvoňavejší zážitok plný ovocných aróm.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk. Skrz môj odkaz nájdete moje obľúbené produkty. Okrem množstva vegánskych potravín na Aktine nájdete skvelý trstinový cukor vhodný na tento recept a iné skvelé suroviny na vianočné pečenie. Dokonca aj skvelé džemy bez cukru! Ak chcete vyvážiť tento med niečim bez pridaného cukru.

Pamäatajte ale, že doležité je množstvo, či už použijete akékoľvek sladidlo na pečenie vašich koládikov, žiadne nie je tak zdravé,a by ste mohli zjesť celý plech. Množstvo je prvoradé.

Vegan med z jabĺk:

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy5 min.Čas varenia45 min.Celkový čas50 min.

 500 g jablkovej šťavy
 60 g citrónovej šťavy (1 citrón)
 2 vrecká kamilkového čaju

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 500 g jablkovej šťavy
 60 g citrónovej šťavy (1 citrón)
 2 vrecká kamilkového čaju

Pokyny

Notes

Vegan med
vegan med z jabĺk

Postup:

V hrnci zmiešajte a priveďte k varu jablkovú šťavu, trstinový cukor a citrónovú šťavu. Po zovretí znížte intenzitu varenia a pridajte dve vrecká kamilkového čaju. Chcete aby cukor a šťava len jemne bublali a vznikala para. Po 10 minútach vrecká vyberte a pokračujte vo varení, kým sa med nezredukuje na polovicu, čo zaberie ďalších asi 30 minút. Radšej varte na nižšej teplote a dlhšie, aby ste med nepremenili na karamel.

Takto by ste mali dostať približne 400 g medu. Ak by bol príliš hustý, môžete ho zriediť vodou. Ak tekutý, tak pokračujte v pomalom redukovaní.

Med zlejte ho do sterilizovaného zaváraninového pohára, dajte vychladnúť, dobre uzatvorte a skladujte v špajzi alebo na polici pri bežnej izbovej teplote. Tento med vám vydrží v špajze celý rok, alebo kým ho nespotrebujete.

Moje ďalšie Vianočné recepty nájdete tu. A v mojich Slovegán kuchárkach. Tento recept nájdete aj v najnovšej Slovegán 3 kuchárke.

jablkový med vegánsky
vegánsky med z jabĺk a kamilky
jablkový med s kamilkou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 2 526 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Martin 18. decembra 2022 at 21:19

    Prečo vegáni nejedia med?

    Reply
    1. Surová dcérka 19. decembra 2022 at 9:44

      Lebo je to živočšny produkt :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *