Vegan halušky s bryndzou a tempehom sú skveleou náhradou za klasické slovenské halušky s bryndzou. Na Vegánskych hodoch som zjedla veľa druhov vegánskych halušiek a presvedčila sa, že tofu dokáže v správnej úprave obstojne napodobniť aj bryndzu. Takéto vegan halušky bryndzou a tempehom sú vlastne plné zdravého proteínu a s minimom tukov! To je ešte lepšie ako originál.
Tento slovenský recept som chcela pripraviť, lebo som si práve doniesla od starej mamy taniere a doplnky na fotenie v slovenskom ľudovom štýle. Chcela som ich využiť na fotenie, a tak prišiel čas na vegan halušky s bryndzou.
Ingrediencie
Pokyny
Halušky sme pripravili jedny, ale skončili pri dvoch verziách vegánskej bryndze. Jednej zo základných surovín a jednej pestrejšie dochutenej, ktorá je inšpirovaná receptom od Marcusa z Plantáž bistra, kde tiež môžete halušky ochutnať! Obe varianty chutia dobre a neviem sa rozhodnúť, ktorá je lepšia, vlastne sú dosť podobné. Takže môžete ušetriť a variť zo základných surovín. Tu sú obe.
Ingrediencie
Pokyny
Postup na vegan halušky s bryndzou:
Začala som s 1 kg zemiakov typu B, ktoré som ošúpala a nastrúhala na drobno na jemnom strúhadle. Zostalo 750g surového zemiakového „pyré“. Pridala som 1PL soli a 250g hladkej múky. To koľko múky použijete bude záležať od zemiakov a tie sú každé iné. Dôležité je, aby sa cesto nerozpadávalo – netieklo, keď ho naberiete, ale držalo spolu.
Halušky si zobral na starosť môj priateľ a rozhodol, že použijeme hladkú múku, ako používa jeho mama. Môžete použiť aj polohrubú alebo zmes oboh múk, ako chcete a ste zvyknutí. Keď zovrela voda začali sme hádzať vegan halušky cez haluškovač do nej. A keď halušky vyplávali, vybrali sme ich a scedili.
Poznámky k surovinám:
Tofu a nátierky na bryndzu používam značky Lunter a biele tofu značky Sunfood. Aby ste dosiahli jemnú kyslosť budete potrebovať biely – kyslý rastlinný jogurt, ideálne kyslú smotanu, ak nemáte odskúšanú smotanu, skúste značku Joya. Ak nebudete mať kyslí jogurt, pridajte viac citrónu. Ak budete mať, tak možno použite menej. Joya smotanu nájdete v Bille či Vegane.
Zvyšok vecí od Luntera nájdete bežne v obchodoch. Niekedy je ťažšie nájsť sojakrém, lebo sa rýchlo vypredá. Väčšinou ho nájdem v Kauflande a Yeme. V Prahe ho chodím kupovať v stredu do World Vegan (do víkendu sa vypredá).
Postup na vegan bryndzu:
Čo sa bryndze týka, tak budete potrebovať nejaký mixér alebo kuchynský robot. Tofu som si rozobrala na menšie kúsky, cibuľu nakrájala na drobno, odšťavila citróny a pripravila odmerné lyžičky na korenie. Na dno mixéra som dala cibuľu, biele tofu, zaliala zmes smotanou, pridala korenie alebo nátierky (podľa receptu, ktorí si vyberiete) a mixovala do hladka. Vegánsky bryndza s nátierkami je o niečo krémovejšia, ale obe sa dajú vyšľahať do krémovej konzistencie. Ideálne spravte bryndzu skôr a nechajte ju vychladiť. Aj na druhý deň sú chute ešte lepšie zmiešané.
Ak nie ste fanúšik cibule, ako nie som ani ja, takáto rozmixovaná mi nevadí. Pripadne použite len francúzsku nátierku, ktorá dodá tiež cibuľovú chuť. Ak sa nebojíte farby, použite fialovú cibuľu, ktorá je sladšia. Bryndzu sfarbí jemne do ružova. Mne červená cibuľa chutí viac a hlavne obsahuje ešte viac živín ako tá biela.
Vegan halušky s bryndzou:
Posledný krok je nakrájať si údený tempeh na menšie kocky a na oleji ho opražiť do chrumkava. Môžete použiť aj údené tofu, obe varianty sú skvelé ak tofu poriadne opražíte. Halušky zmiešajte s vegan bryndzou, na vrch pridajte tempeh a pažítku. Je to jednoduché, ale v tomto momente ste už v kuchyni strávili tak pol dňa… Ale stálo to za to. Vegan halušky s bryndzou musí skúsiť každý slovenský vegán.