Ľahký letný recept na raw vegan portobello burger, ktorý sa hodí na grilovačku a zaujme všetkých hostí. Takto si pripravíte 2 burgre.
Na raw vegan portobello burger potrebujeme:
– 4 veľké portobello hríby
– tamari (sójovú omáčku)
– zeleninu: rajčina, uhorka, ľadový šalát, reďkovka, paprika
Na tatársku omáčku potrebujeme:
– šálku kešu oriešky
– 4 PL citrónovej šťavy
– soľ
– cca 3PL lyžice vody
– mladú cibuľku alebo pažítku
Ak chceme verziu bez orieškov môžeme si pripraviť raw kečup:
– šálka čerstvých rajčín
– sálka sušených rajčín
– citrón
– čerstvú bazalku
– oregano
Väčšie portobello hríby očistíme, nožičky vytrhneme a len nožičky pokrájame ich drobno. Celé klobúčiky jemne pokvapkáme tamari (sójová omáčka), troška ju v masírujeme do hríbov a dáme sušiť – dehydratovať asi na dve hodinky do trúby (minimálna teplota) alebo sušičky.
To isté spravíme aj s nakrájanými nožičkami, pokvapkať tamari, a dať na chvíľku presušiť, ale nie je to nutné. Po dosušený nám vznikle základ – pečivo na raw vegan portobello burger.
Medzi tým si pripravíme tatarskú omáčku:
Namočíme si menšiu šálku kešu orieškov aspoň na dve hodiny, ideálne cez noc. Potom ich scedíme a dáme do mixéra. Pridáme 4 PL citrónovej šťavy, štipku himalájskej soli a vodu najprv 3PL lyžice a pri mixovaní uvidíme, podľa konzistencie ešte pridáme. Po rozmixovaní pridáme nakrájanú mladú cibuľku alebo pažítku
Pre raw kečup je postup jednoduchý. Sušené rajčiny si tiež namočíme na hodinku a potom všetky ingredience spolu jednoducho rozmixujeme a dochutíme podľa seba oregánom, citrónom a čerstvou bazalkou.
Keď je aj omáčka pripravená nakrájame si zeleninu, ktorou si chceme portobello burger naplniť, a aj niečo navyše namiesto hranolčekov (môzeme skúsiť aj raw zelerové hranolky s kurkumou) a pridáme aj omáčku. Všetko posypeme nakrájanými stopkami zo šampiňónov a servírujeme.
Ahoj Lucia, nie su to sampiony ale su to hríby, väčší druh ako napr portobello.Musím postup urpavit tak aby bolo jacne ze nadrobno nakrajamae len nožicky a klobuciky nechame cele a tak marinujeme a susíme.(:
Za málo! Sme radi ze sa recepty páčia!