Udon rezance s arašidovou omáčkou

Udon rezance s arašidovou omáčkou sú teraz moje obľúbené spomedzi rezancov sveta! Veľmi som sa potešila, keď som ich našla v obchode (Yeme) v čerstvej forme a hneď som vedela, že k nim musím spraviť nejakú arašidovú omáčku podobnú tej, ktorú som sa učila pripravovať v Thajsku. Omáčku si môžete pripraviť dopredu, vydrží pár dní v chladničke a je na druhý deň ešte lepšia ako priamo po uvarení.

Na dve porcie udon rezancov s arašidovou omáčkou potrebujete: 

  • 400g čerstvých udon rezancov (asi 200g sušených rezancov)
  • kocku lahôdkového tofu (Lunter)
  • 150g brokolice
  • 100g mrkvy
  • 100ml vody
  • 200ml kokosového mlieka (z konzervy alebo tetrapak Aroy-D)
  • 40g arašidového masla
  • 5-10g curry pasty (červenej alebo žltej)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1PL limetky alebo citrónu
  • 1/2PL sójovej omáčky
  • 2ČL trstinového cukru
  • 1 veľká rajčina
  • cherry rajčiny
  • čerstvý koriander

Udon rezance s arašidovou omáčkou

Postup na udon rezance s arašidovou omáčkou:

Začneme teda omáčkou. Ja ju pripravujem vo woku alebo inej palvici. Na 1/2PL oleja opražíme nakrájanú rajčinu, pekne ju rozpučte a opražte do mäkka. Potom pridajte 5g alebo 10g curry pasty. Ja používam žltú a začínam na 5g ak nechcem aby bola v omáčke príliš výrazná. Ak máte radi o niečo pikantnejšiu chuť, tak pridajte viac.

Curry pastu krátko opražte aby pustila vôňu. Pridajte 100ml kokosového mlieka, premiešajte a pridajte aj arašidové maslo. Môžete pridať aj samostatné pomleté pražené arašidy, alebo použiť oboje ak chcete kúsky arašidov v omáčke.

Všetko spolu dobre premiešajte a chvíľu varte na strednom plameni. Keď sa omáčka začne zahusťovať pridajte zvyšok kokosového mlieka. Potom dochuťte sójovou omáčkou, sťavou z citróna či limetky a cukrom. Znova chvíľu varte a miešajte aby sa chute spojili. Ja som na záver ešte riedila omáčku 100ml mandľového mlieka, voda úplne stačí. Ak ju nezriedite tak je vhodná napríklad na namáčanie jarných roliek.

Omáčku dajte do misky bokom alebo do chladničky, ak ju chcete použiť neskôr. Arašidová chuť vystúpi najviac ak ju necháte deň v chladničke čakať.

Udon rezance si pripravte podľa návodu na obale. Udon rezance pochádzajú z Ázie a sú pšeničné, obsahujú teda lepok (info pre celiatikov). Ak budete mať čerstvé, tak ich stačí variť 3 minúty. Ak by ste chceli použiť ryžové rezance (bezlepková a niekedy dostupnejšia možnosť), napríklad rezance na pad thai, tak rátajte s tám, že budete potrebovať viac omáčky aby ich všetky pekne obalila.

Zvyšok znova pripravíme vo woku alebo veľkej panvici. Na 1/2PL oleja opražte na kocky nakrájané lahôdkové tofu. Nechajte tofu pár minút na strednom plameni získať zlatistú farbu a otáčajte ho. Potom k nemu pridajte na rovnaké kúsky nakrájanú brokolicu, mrkvu a inú zeleninu akú máte radi – nejaké hrýby, mladú kukuricu, fazuľové lusky či kapustu.

Všetko nechajte vo woku, kým brokolica nebude mať pekne zelenú farbu a nebude akurát chrumkavá, ale už nie surová. Na záver pridajte ešte nakrájané cherry rajčiny a potom už scedené udon rezance a na záver omáčku. Všetko spolu premiešajte a môžete podávať posypané čerstvým koriandrom, arašidmi a s limetkou. To sú rýchle udon rezance s arašidovou omáčkou.

Udon rezance s arašidovou omáčkou

(Visited 920 times, 5 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *