V januári som sa rozhodla na jedno fotenie do práce upiecť vegan muffiny ako dekoráciu a pohostenie pre modelky. Začala som pri banánových muffinoch a nedalo mi to… Nakoniec som skončila pri vlastnom recepte. Chcela som vláčne, šťavnaté a poriadne čokoládové muffiny. A jednoznačne s ovocím! Tu je recept na vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami.
Na vegan čokoládové muffiny potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
Z tohto množstva si pripravíte 8 až 10 menších muffinov – používala som košíčky s polomerom asi 43 mm. Ak máte väčšie formy, tak množstvo ingrediencií zdvojnásobte.
V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešajte sójové mlieko a olej. Používam buď olivový alebo repkový olej. Pri pečení sa chuť olivového oleja stratí.
Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Žiadne extra dlhé miešanie netreba. Potom už len pridajte čučoriedky a môžete plniť košíčky.
Každý košíček som naplnila len do 2/3. Menej je viac. Ak košíčky príliš naplníte, tak sa nevytvoria pekné kopčeky, ale vyrastú vám v rúbe zvláštne huby.
Potom si zohrejte trúbu na 180 stupňov a muffiny pečte asi 20 minút. Ja ich kontrolujem špáradlom. Končím pečenie, keď je špáradlo čisté – nezostáva na ňom tekuté cesto, ale kúsky – drobky cesta. Potom sú muffiny ešte vnútri šťavnaté.
Ak pridávate čerstvé čučoriedky do cesta, tak sa vám na povrchu, kde sú čučoriedky vytvoria praskliny a muffiny budú vyzerať „rustikálne“. Ak chcete hladké muffiny, tak ovocie nepridajte do cesta, ale na krém.
Po dopečení muffiny nechajte vychladnúť. Ja som ich nasledujúce ráno nazdobila sójovou šľahačkou, ale rada robím aj raw čokoládový krém.
Na raw čokoládový krém potrebujete:
Ingrediencie
Pokyny
V kuchynskom robote alebo mixéri rozmizujte banán, avokádo, cukor a kakao, aby vznikol hustejší čokoládový krém. Dajte si záležať, aby bolo hlavne avokádo dokonalo zrelé a chutné, nie prezreté.
Krém potom navrstvím na vegan čokoládové muffiny. Posypem ho mrazeným lesným ovocím (hlavne ak nemám čučoriedky v ceste) a všetko dám do nádob a do chladničky.
Najradšej mám tieto vegan muffiny na druhý deň, keď sú vytiahnuté z chladničky, šťavnaté a všetky chute sa spojili. Aj raw krém je lepší, keď sa nechá v chladničke a kakao pohltí ostatné chute avokáda a banánu.
Kliknite si aj na viac receptov na vegan koláče. Sledujte ma aj na instagrame Surová dcérka.
Určitě vyzkouším, vypadají skvěle.
konečne recept, z ktorého sa mi podarilo vyrobiť chutné veganske skutočne-vyzerajúce-mafiny ako na fotkách a nie „huby-v-rúre“ :D
dakujem!! :)))
To ma veľmi teší! :D
Včera som objavila recept a muffiny sú parádne! Mňam! ❤️❤️❤️
Ďakujeme za recept :) Jednoduchá príprava, skvelé muffiny. ;)
Neviem, čo som urobila zle, ale muffinz nevyrástli a to cesto vyzerá tak mokro-nedopečene, hoci boli v rúre viac ako 30 minút nakoniec. Kedže mám väčšiu formu, priemer 5-7 cm, tak som zdvojnásobila všetko, akurát som do cesta nedávala kakao. Neviem, či bol problém v tom, ale cesto bolo úplne riedke, priam tekuté. Viete mi poradiť čoho pridať viac, ak nepridávam kakao? Resp. v čom nastal problém? Ďakujem.
Ahoj, ak si odobrala kakao, tak bolo treba pridať aspoň rovnaké množstvo múky, lebo kakao funguje v ceste rovnako ako múka a silne zahustuje. Takže rovnako alebo aj trochu viac múky. A naviac prírodné kakao aktivuje kyslosťou aj jedlú sódu, takže ak ho vynecháš, tak bude chýbať a treba pridať napríklad trochu jablčného octu, citrónu alebo vymenť za kypriaci prášok. A určite odporúčam pridat do cesta vanilku, aby bolo chutné aj bez kakaa. :)
Upekla jsem dcerám verzi s borůvkama a moc jim to chutnalo. Sice těsto vyběhlo a upeklo se krásně, ale i tak jsem se chtěla zeptat, jestli má být dost řídké a tekoucí nebo příště přisypat mouku?
Ahoj, ak sa ti cesto zdá riedke, možes pridat viac muky. :) Každá múka inak saje tekutiny, takže menšie zmeny človek msuí robiť už podľa pocitu :)