Vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

V januári som sa rozhodla na jedno fotenie do práce upiecť vegan muffiny ako dekoráciu a pohostenie pre modelky. Začala som pri banánových muffinoch a nedalo mi to… Nakoniec som skončila pri vlastnom recepte. Chcela som vláčne, šťavnaté a poriadne čokoládové muffiny. A jednoznačne s ovocím! Tu je recept na vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami.

Na vegan čokoládové muffiny potrebujete:

 125g hladkej múky
 225ml sójového mlieka
 50ml oleja
 50g cukru
 25g kakaa
 1ČL prášku do pečiva
 1/2ČL jedlej sódy
 1/4ČL soli
 50g čučoriedok

NáročnosťZačiatočníkPríprava10 minútVarenie20 minútCelkovo30 minút

Ingredients

 125g hladkej múky
 225ml sójového mlieka
 50ml oleja
 50g cukru
 25g kakaa
 1ČL prášku do pečiva
 1/2ČL jedlej sódy
 1/4ČL soli
 50g čučoriedok

Directions

24
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

Z tohto množstva si pripravíte 8 až 10 menších muffinov – používala som košíčky s polomerom asi 43mm. Ak máte väčšie formy, tak množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešajte sójové mlieko a olej. Používam buď olivový alebo repkový olej. Pri pečení sa chuť olivového oleja stratí.

Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Žiadne extra dlhé miešanie netreba. Potom už len pridajte čučoriedky a môžete plniť košíčky.

Každý košíček som naplnila len do 2/3. Menej je viac. Ak košíčky príliš naplníte, tak sa nevytvoria pekné kopčeky, ale vyrastú vám v rúbe zvláštne huby.

Potom si zohrejte trúbu na 180 stupňov a muffiny pečte asi 20 minút. Ja ich kontrolujem špáradlom. Končím pečenie, keď je špáradlo čisté – nezostáva na ňom tekuté cesto, ale kúsky – drobky cesta. Potom sú muffiny ešte vnútri šťavnaté.

Ak pridávate čerstvé čučoriedky do cesta, tak sa vám na povrchu, kde sú čučoriedky vytvoria praskliny a muffiny budú vyzerať “rustikálne”. Ak chcete hladké muffiny, tak ovocie nepridajte do cesta, ale na krém.

vegánske čokoládové muffiny

Po dopečení muffiny nechajte vychladnúť. Ja som ich nasledujúce ráno nazdobila sójovou šľahačkou, ale rada robím aj raw čokoládový krém.

Na raw čokoládový krém potrebujete:

 1 zrelý banán
 1 zrelé avokádo
 2PL kakaa
 1PL cukru (kokosového)

Ingredients

 1 zrelý banán
 1 zrelé avokádo
 2PL kakaa
 1PL cukru (kokosového)

Directions

25

V kuchynskom robote alebo mixéri rozmizujte banán, avokádo, cukor a kakao, aby vznikol hustejší čokoládový krém. Dajte si záležať, aby bolo hlavne avokádo dokonalo zrelé a chutné, nie prezreté.

Krém potom navrstvím na vegan čokoládové muffiny. Posypem ho mrazeným lesným ovocím (hlavne ak nemám čučoriedky v ceste) a všetko dám do nádob a do chladničky.

Najradšej mám tieto vegan muffiny na druhý deň, keď sú vytiahnuté z chladničky, šťavnaté a všetky chute sa spojili. Aj raw krém je lepší, keď sa nechá v chladničke a kakao pohltí ostatné chute avokáda a banánu.

Kliknite si aj na viac receptov na vegan koláče. Sledujte ma aj na instagrame Surová dcérka.

vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
(Visited 801 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. crueltyfreetery 9. februára 2019 at 9:49

    Určitě vyzkouším, vypadají skvěle.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *