Vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

V januári som sa rozhodla na jedno fotenie do práce upiecť vegan muffiny ako dekoráciu a pohostenie pre modelky. Začala som pri banánových muffinoch a nedalo mi to… Nakoniec som skončila pri vlastnom recepte. Chcela som vláčne, šťavnaté a poriadne čokoládové muffiny. A jednoznačne s ovocím! Tu je recept na vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami.

Na vegan čokoládové muffiny potrebujete:

Množstvo10 porcií
Príprava10 minútVarenie20 minútCelkovo30 minút

 125 g hladkej múky
 225 ml sójového mlieka
 50 ml oleja
 50 g cukru
 25 g kakaa
 1 ČL prášku do pečiva
 ½ ČL jedlej sódy
 ¼ ČL soli
 50 g čučoriedok

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 125 g hladkej múky
 225 ml sójového mlieka
 50 ml oleja
 50 g cukru
 25 g kakaa
 1 ČL prášku do pečiva
 ½ ČL jedlej sódy
 ¼ ČL soli
 50 g čučoriedok

Directions

Vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

Z tohto množstva si pripravíte 8 až 10 menších muffinov – používala som košíčky s polomerom asi 43 mm. Ak máte väčšie formy, tak množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

V mise dobre zmiešajte múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Potom vmiešajte sójové mlieko a olej. Používam buď olivový alebo repkový olej. Pri pečení sa chuť olivového oleja stratí.

Cesto rozmiešajte ručne, aby nikde neboli hrudky múky. Žiadne extra dlhé miešanie netreba. Potom už len pridajte čučoriedky a môžete plniť košíčky.

Každý košíček som naplnila len do 2/3. Menej je viac. Ak košíčky príliš naplníte, tak sa nevytvoria pekné kopčeky, ale vyrastú vám v rúbe zvláštne huby.

Potom si zohrejte trúbu na 180 stupňov a muffiny pečte asi 20 minút. Ja ich kontrolujem špáradlom. Končím pečenie, keď je špáradlo čisté – nezostáva na ňom tekuté cesto, ale kúsky – drobky cesta. Potom sú muffiny ešte vnútri šťavnaté.

Ak pridávate čerstvé čučoriedky do cesta, tak sa vám na povrchu, kde sú čučoriedky vytvoria praskliny a muffiny budú vyzerať „rustikálne“. Ak chcete hladké muffiny, tak ovocie nepridajte do cesta, ale na krém.

vegánske čokoládové muffiny

Po dopečení muffiny nechajte vychladnúť. Ja som ich nasledujúce ráno nazdobila sójovou šľahačkou, ale rada robím aj raw čokoládový krém.

Na raw čokoládový krém potrebujete:

Množstvo10 porcií
Príprava10 minútCelkovo10 minút

 1 zrelý banán
 1 zrelé avokádo
 2 PL kakaa
 1 PL cukru (kokosového)

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 1 zrelý banán
 1 zrelé avokádo
 2 PL kakaa
 1 PL cukru (kokosového)

Directions

Vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

V kuchynskom robote alebo mixéri rozmizujte banán, avokádo, cukor a kakao, aby vznikol hustejší čokoládový krém. Dajte si záležať, aby bolo hlavne avokádo dokonalo zrelé a chutné, nie prezreté.

Krém potom navrstvím na vegan čokoládové muffiny. Posypem ho mrazeným lesným ovocím (hlavne ak nemám čučoriedky v ceste) a všetko dám do nádob a do chladničky.

Najradšej mám tieto vegan muffiny na druhý deň, keď sú vytiahnuté z chladničky, šťavnaté a všetky chute sa spojili. Aj raw krém je lepší, keď sa nechá v chladničke a kakao pohltí ostatné chute avokáda a banánu.

Kliknite si aj na viac receptov na vegan koláče. Sledujte ma aj na instagrame Surová dcérka.

vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami
vegan čokoládové muffiny s čučoriedkami

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 30 191 times, 3 visits today)

9 Comments

  1. crueltyfreetery 9. februára 2019 at 9:49

    Určitě vyzkouším, vypadají skvěle.

    Reply
  2. PS 25. apríla 2019 at 8:26

    konečne recept, z ktorého sa mi podarilo vyrobiť chutné veganske skutočne-vyzerajúce-mafiny ako na fotkách a nie „huby-v-rúre“ :D
    dakujem!! :)))

    Reply
    1. Surová dcérka 27. apríla 2019 at 12:09

      To ma veľmi teší! :D

      Reply
      1. Yuki 17. júla 2021 at 17:27

        Včera som objavila recept a muffiny sú parádne! Mňam! ❤️❤️❤️

        Reply
  3. Daniela 4. júna 2022 at 16:10

    Ďakujeme za recept :) Jednoduchá príprava, skvelé muffiny. ;)

    Reply
  4. Em 12. marca 2023 at 16:54

    Neviem, čo som urobila zle, ale muffinz nevyrástli a to cesto vyzerá tak mokro-nedopečene, hoci boli v rúre viac ako 30 minút nakoniec. Kedže mám väčšiu formu, priemer 5-7 cm, tak som zdvojnásobila všetko, akurát som do cesta nedávala kakao. Neviem, či bol problém v tom, ale cesto bolo úplne riedke, priam tekuté. Viete mi poradiť čoho pridať viac, ak nepridávam kakao? Resp. v čom nastal problém? Ďakujem.

    Reply
    1. Surová dcérka 12. marca 2023 at 17:33

      Ahoj, ak si odobrala kakao, tak bolo treba pridať aspoň rovnaké množstvo múky, lebo kakao funguje v ceste rovnako ako múka a silne zahustuje. Takže rovnako alebo aj trochu viac múky. A naviac prírodné kakao aktivuje kyslosťou aj jedlú sódu, takže ak ho vynecháš, tak bude chýbať a treba pridať napríklad trochu jablčného octu, citrónu alebo vymenť za kypriaci prášok. A určite odporúčam pridat do cesta vanilku, aby bolo chutné aj bez kakaa. :)

      Reply
      1. Michaela 17. apríla 2023 at 16:11

        Upekla jsem dcerám verzi s borůvkama a moc jim to chutnalo. Sice těsto vyběhlo a upeklo se krásně, ale i tak jsem se chtěla zeptat, jestli má být dost řídké a tekoucí nebo příště přisypat mouku?

        Reply
        1. Surová dcérka 18. apríla 2023 at 9:09

          Ahoj, ak sa ti cesto zdá riedke, možes pridat viac muky. :) Každá múka inak saje tekutiny, takže menšie zmeny človek msuí robiť už podľa pocitu :)

          Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *