Vegan šamrole z aquafaby

Aquafaba je názov pre jemne slaný nálev, v ktorom plávajú konzervované strukoviny. Konzistenciou pripomína bielko a dokáže ho niekedy aj nahradiť. Aquafabu dokážete dokonalo našľahať na sneh. Možností využitia je veľa! Dnes mám pre vás recept na vegan šamrole, v ktorých veru cícer neucítite. Ja som sa rozhodla pre mini šamrole, ktorých upečiete asi 40 kúskov.

O aquafabe som už medzičasom pripravila na mojom instagrame aj malý „masterclass“. Ak vás tiež aquafaba fascinuje, sledujte!

Na vegan šamrole potrebujete:

Množstvo1 porcia
Príprava40 minútVarenie10 minútCelkovo50 minút

 550 g vegan lístkového cesta (2 balenia)
 160 g aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 150 g kryštálového cukru
 ½ ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 ½ ČL guarovej gumy (voliteľné)
 ¼ ČL mletej vanilky
 slnečnicový olej na potretie trubičiek
 múčkový cukor na posypanie

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 550 g vegan lístkového cesta (2 balenia)
 160 g aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 150 g kryštálového cukru
 ½ ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 ½ ČL guarovej gumy (voliteľné)
 ¼ ČL mletej vanilky
 slnečnicový olej na potretie trubičiek
 múčkový cukor na posypanie

Directions

Vegan šamrole z aquafaby
sneh z aquafaby

Trubičky na vegan šamrole:

Začnite prípravou trubičiek z lístkového cesta na mini vegan šamrole. Samozrejme budete potrebovať kovové trubičky – moje majú dĺžku 7 cm. veľké trubičky majú dĺžku asi 11cm. Podľa veľkosti vašich trubičiek narežete cesto.

Vegan cesto nájdete bežne v supermarketoch, niektoré majú dokonca vegan certifikát ( Lidl, Delmart). Cesto potrebujete rozvaľkané na tenko, 2-3mm. Ak robíte mini šamrole tak cesto nakrájajte na pásiky 1,5 x 22,5 cm. Pri veľkých potrebujete rozmer 2,5 x 30 cm.

Kovové trubičky jemne potrite olejom, aby sa vám cesto po upečení ľahšie skĺzlo dolu. Každú trubičku obaľte pásikom cesta tak, aby sa hrany cesta jemne prekrývali a cesto sa nedotýkalo hornej ani dolnej strany kovovej trubičky – to tiež uľahčuje skĺzavanie.

Takto pripravené trubičky poukladajte na plech s papierom na pečenie. Vyjdu vám asi 2 plechy. Trubičky pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňoch asi 10-12 minút, kým nezačnú jemne zlatnúť. Po upečení nechajte trubičky vychladnúť a potom vytiahnite kovovú časť. Najskôr kovovou trubičkou potočte o pár stupňov v smere točenia cesta ( u mňa v protismere hodinových ručičiek) a potom ju už ľahko a jemne vytiahnete. Chce to trochu praxe a dobré kovové trubičky, niektoré staršie druhy cesto nepustia ani za nič. Vtedy je čas kúpiť nové.

vegan kremrole

Kŕem z aquafaby:

Ak chcete krém z aquafaby, tak odporúčam kuchynský robot so sľahačom. Inak riskujete odpadnutie vašej dominantnej ruky. S aquafabou z cíceru, fazule alebo so zemiakovým proteinom (ktorý sa dá tiež sľahať) som experimentovala asi 3 dni v kuse. Za obeť padli aspoň 2 kilá cíceru a teraz nás čaká cícerové curry každý deň. Skúšala som aj rôzne stabilizátory ako xantánovú a guarovú gumu, citrón, ocot a vínny kameň. Cukor som pridávala tekutý, práškový aj kryštálový…

Boli to zaujímavé experimenty. Chcela som nájsť čo najjednoduchšiu cestu z najdostupnejších surovín, ktorej výsledok bude krásne našľahaná pena. Cícer má svoje limity, pre profi cukrárstvo je lepšia možnosť zemiakový protein, ale na domáce experimenty stačí dokonalo aquafaba. Je to dostupná surovina, ktorá vlastne nič nestojí.

Takže ako na to?

Najskôr schlaďte konzervu cíceru, aspoň na pol hodinu. Potom vytiahnite kuchynský robot s metličkou a do misy 160 g aquafaby. Ak máte konzervu, kde je viac aquafaby, môžete ju použiť, ale budete potrebovat viac cukru. Ak ju nechcete použiť, tak ju môžete odložiť do chladničky ci mrazničky na neskôr. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli (Tesco, Giana, Alnatura).

Ak nemáte robot, ktorý má „chránič“ pred lietajúcou tekutinou, tak začnite šľahať na stredných otáčkačkach (3-4). Ak ste pred špliechajúcou tekutinou chránený, alebo sa toho nebojíte, tak spustite kuchynský robot na vysoké obrátky (5-6).

Aquafabu miešajte kým sa nezačne tvoriť po celom povrchu jemná pena. Asi 1-2 minúty. Keď už vidíte penu, tak počas miešania pridajte 1/2 ČL citrónovej šťavy a guarovú gumu. Takto nechajte mixér pracovať na vysokých obrátkach až kým sa nezačne tvoriť väčšia pena v ktorej už uvidíte aj malé špičky. To mäže trvať ďalších 5-10 minút.

V miske si zmiešajte kryštálový cukor a mletú vanilku. Keď už vidíte špičky a pena začína naberať na hustote začnite pridávať po lyžičkách cukor. Po každej polievkovej lyžici počkajte 20-30 sekúnd, kým pridáte ďalšiu. Sledujte penu ako sa stužuje. Keď pridáte poslednú lyžičku cukru, nechajte sneh miešať až kým sa cukor nerozpustí. To overíte tak, že penu ochutnáte alebo ju pošúchate medzi prstami. Ak necítite zrniečka cukru, tak je hotovo.

Pena by teraz mala byť taká tuhá, že sa ani nepohne, keď celú misu otočíte hore nohami. Ak nie je, šľahajte ďalej alebo pridajte ešte cukor.Naplňte ňou vrecko s cukrárskou špičkou a začnite plniť trubičky. Na záver ich pocukrujte múčkovým cukrom. Hotové vegan šamrole môžete nechať deň v izbovej teplote. Konce, kde je sneh z aquafaby jemne zaschnú. Potom šamrole skladujte v chladničke až kým ich nezjete. Najlepšie sú prvé 2 dni po naplnení.

vegan šamrole
šamrle trubičky vegan

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 8 473 times, 4 visits today)

7 Comments

  1. Pingback: Vegan snehové pusinky z aquafaby - Surová Dcérka

  2. Kristina 10. marca 2020 at 14:44

    Milá Nikoleto, šlo by kremrolky udělat i bez těch kovových trubek? Nezkoušela jsi třeba nějakou rolku z pečícího papíru?

    Reply
    1. Surová dcérka 16. marca 2020 at 16:26

      Ahoj, ked už tak asi skor spraviť rolky z alobalu aby mali nejaku váhu a pod cestom neskolabovali :)

      Reply
  3. Lenka 25. októbra 2020 at 11:40

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s trvanlivostí sněhu v kremrolích? Stalo se mi, že druhý den se mi polovina sněhu v kremroli „vypařila“….Je možné, že jsem třeba jen málo vyšlehala a sníh se začal prostě rozpouštět? Předpokládám, že by měl ve stejné podobě zůstat i další den, nebo ne? Děkuji

    Reply
    1. Surová dcérka 26. októbra 2020 at 9:47

      Pekný deň, Lenka,
      áno, sneh mal v chladničke viac menej vzdržat, niektore vyduchove bublinky sa vždz prirodzene vyparia, aquafaba nie je najstabilnejsia, preto treba naoyaj velmi dobre vyšľahať a použiť veľa cukru. Ak si chcete šľahanie a trvanlivosť ešte uľahčiť, pridajne 1/2 ČL guarovej či xantanovej gumy. Tá penu naoyaj spevní a predĺži životnosť aj mimo chladničky :)

      Reply
  4. Silvia Zobková 2. mája 2023 at 9:21

    Zdravím vás, recepty sú super, veľa ste ma inšpirovali. Chcela by som sa spýtať, kde nakupujete suroviny? Mnoho vecí neviem kúpiť ani v bio obchodoch. Napr. aquafaba a také náhrady mlieka, smotana …
    Ďakujem veľmi pekne. Silvia

    Reply
    1. Surová dcérka 2. mája 2023 at 9:49

      Pekný deň :) Aquafabu kúpite v každom obchode – je to tekutina z konzervy cíceru či fazule. :) Mlieka tiež bezne má Dmko, Lidl, tesco, tie sú už všade naozaj. :) Smotany ako naprikiklad Creme Vega a Creamo ma Lidl, Billa, Tesco, Albert. Smotany na sľahanie má Alpro v Tescu, Kaufland ma K-Take it veggie a Rama ma smotany na slahanie teraz novinku a budu asi tiež v Tesco :) Ja kupujem už skoro všetko v benžch obchodoch a do vegan obchodov chodím len po pár špeciálnych surovín ako pšeničný lepok :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *