Vegan šamrole z aquafaby

Aquafaba je názov pre jemne slaný nálev, v ktorom plávajú konzervované strukoviny. Konzistenciou pripomína bielko a dokáže ho niekedy aj nahradiť. Aquafabu dokážete dokonalo našľahať na sneh. Možností využitia je veľa! Dnes mám pre vás recept na vegan šamrole, v ktorých veru cícer neucítite. Ja som sa rozhodla pre mini šamrole, ktorých upečiete asi 40 kúskov.

Na vegan šamrole potrebujete:

 550 g vegan lístkového cesta (2 balenia)
 160 ml aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 170 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/4 ČL mletej vanilky
 slnečnicový olej na potretie trubičiek
 múčkový cukor na posypanie

NáročnosťPokročilýPríprava40 minútVarenie10 minútCelkovo50 minút

Ingredients

 550 g vegan lístkového cesta (2 balenia)
 160 ml aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 170 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/4 ČL mletej vanilky
 slnečnicový olej na potretie trubičiek
 múčkový cukor na posypanie

Directions

39
sneh z aquafaby

Trubičky na vegan šamrole:

Začnite prípravou trubičiek z lístkového cesta na mini vegan šamrole. Samozrejme budete potrebovať kovové trubičky – moje majú dĺžku 7 cm. veľké trubičky majú dĺžku asi 11cm. Podľa veľkosti vašich trubičiek narežete cesto.

Vegan cesto nájdete bežne v supermarketoch, niektoré majú dokonca vegan certifikát ( Lidl, Delmart). Cesto potrebujete rozvaľkané na tenko, 2-3mm. Ak robíte mini šamrole tak cesto nakrájajte na pásiky 1,5 x 22,5 cm. Pri veľkých potrebujete rozmer 2,5 x 30 cm.

Kovové trubičky jemne potrite olejom, aby sa vám cesto po upečení ľahšie skĺzlo dolu. Každú trubičku obaľte pásikom cesta tak, aby sa hrany cesta jemne prekrývali a cesto sa nedotýkalo hornej ani dolnej strany kovovej trubičky – to tiež uľahčuje skĺzavanie.

Takto pripravené trubičky poukladajte na plech s papierom na pečenie. Vyjdu vám asi 2 plechy. Trubičky pečte vo vyhriatej trúbe na 180 stupňoch asi 10-12 minút, kým nezačnú jemne zlatnúť. Po upečení nechajte trubičky vychladnúť a potom vytiahnite kovovú časť. Najskôr kovovou trubičkou potočte o pár stupňov v smere točenia cesta ( u mňa v protismere hodinových ručičiek) a potom ju už ľahko a jemne vytiahnete. Chce to trochu praxe a dobré kovové trubičky, niektoré staršie druhy cesto nepustia ani za nič. Vtedy je čas kúpiť nové.

vegan kremrole

Kŕem z aquafaby:

Ak chcete krém z aquafaby, tak odporúčam kuchynský robot so sľahačom. Inak riskujete odpadnutie vašej dominantnej ruky. S aquafabou z cíceru, fazule alebo so zemiakovým proteinom (ktorý sa dá tiež sľahať) som experimentovala asi 3 dni v kuse. Za obeť padli aspoň 2 kilá cíceru a teraz nás čaká cícerové curry každý deň. Skúšala som aj rôzne stabilizátory ako xantánovú a guarovú gumu, citrón, ocot a vínny kameň. Cukor som pridávala tekutý, práškový aj kryštálový…

Boli to zaujímavé experimenty. Chcela som nájsť čo najjednoduchšiu cestu z najdostupnejších surovín, ktorej výsledok bude krásne našľahaná pena. Cícer má svoje limity, pre profi cukrárstvo je lepšia možnosť zemiakový protein, ale na domáce experimenty stačí dokonalo aquafaba. Je to dostupná surovina, ktorá vlastne nič nestojí.

Takže ako na to?

Najskôr schlaďte konzervu cíceru, aspoň na pol hodinu. Potom vytiahnite kuchynský robot s metličkou a do misy nalejte všetku tekutinu z jednej plechovky cíceru. Zvyčajne niečo medzi 160-180 ml aquafaby. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli ( Tesco, Alnatura).

Ak nemáte robot, ktorý má “chránič” pred lietajúcou tekutinou, tak začnite šľahať na stredných otáčkačkach (3-4). Ak ste pred špliechajúcou tekutinou chránený, alebo sa toho nebojíte, tak spustite kuchynský robot na vysoké obrátky (5-6).

Aquafabu miešajte kým sa nezačne tvoriť po celom povrchu jemná pena. Asi 1-2 minúty. Keď už vidíte penu, tak počas miešania pridajte 1/2 ČL citrónovej šťavy. Takto nechajte mixér pracovať na vysokých obrátkach až kým sa nezačne tvoriť väčšia pena v ktorej už uvidíte aj malé špičky. To mäže trvať ďalších 5-10 minút.

V miske si zmiešajte kryštálový cukor a mletú vanilku. Keď už vidíte špičky a pena začína naberať na hustote začnite pridávať po lyžičkách cukor. Po každej polievkovej lyžici počkajte 20-30 sekúnd, kým pridáte ďalšiu. Sledujte penu ako sa stužuje. Keď pridáte poslednú lyžičku cukru, nechajte sneh miešať až kým sa cukor nerozpustí. To overíte tak, že penu ochutnáte alebo ju pošúchate medzi prstami. Ak necítite zrniečka cukru, tak je hotovo.

Pena by teraz mala byť taká tuhá, že sa ani nepohne, keď celú misu otočíte hore nohami. Naplňte ňou vrecko s cukrárskou špičkou a začnite plniť trubičky. Na záver ich pocukrujte múčkovým cukrom. Hotové vegan šamrole môžete nechať deň v izbovej teplote. Konce, kde je sneh z aquafaby jemne zaschnú. Potom šamrole skladujte v chladničke až kým ich nezjete. Najlepšie sú prvé 2 dni po naplnení.

vegan šamrole
šamrle trubičky vegan
(Visited 3 274 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Pingback: Vegan snehové pusinky z aquafaby - Surová Dcérka

  2. Kristina 10. marca 2020 at 14:44

    Milá Nikoleto, šlo by kremrolky udělat i bez těch kovových trubek? Nezkoušela jsi třeba nějakou rolku z pečícího papíru?

    Reply
    1. mm Surová dcérka 16. marca 2020 at 16:26

      Ahoj, ked už tak asi skor spraviť rolky z alobalu aby mali nejaku váhu a pod cestom neskolabovali :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *