Vegan Laskonky

Po kokoskách nasledujú na mojom zozname aquafaba experimentov vegan laskonky. Vyskúšala som kvôli nim dva druhy laskonkových škrupiniek a 3 príchute krému. Zistila som, čo funguje najlepšie aby laskonky dobre vyzerali a správali sa čo najlepšie, aj vo vegánskej verzií. Takže čítajte, aby ste vedeli…

Tradičnejšie laskonky majú škrupinku s mletými vlašskými orieškami, alebo lieskovcami či mandľovou múkou. Lacnejšia a rozšírená varianta je pridať mletý kokos. Otestovala som, že vo vegánskej verzií získate peknejšie laskonky ak pridáte kokos – laskonkové škrupinky sú trošku vyššie, pevnejšie, trochu menej naberajú vlhkosť. Kokos aquafabu asi lepšiu stužuje ako iné oriešky. Takže trochu viac odporúčam kokosové škrupinky, ak si necháte poradiť mojou skúsenosťou. :)

V budúcnosti asi vyskúšam aj mandľovú múku, lebo tento recept asi budem rozširovať a vylepšovať. Je to veru dlhodobý projekt.

Laskonky z aquafaby vedia veľmi dobre nasať nie len vzdušnú vlhkosť, ale aj vlhkosť z krému. Preto bohužiaľ krém zľahčený vanilkovým pudingom nebude fungovať ideálne. Funguje len ak laskonky zjete do hodiny od naplnenia. Preto som radšej svoje krémy upravila a pripravila bez rastlinného mlieka či vody. Takže svoje ľahšie krémy odkadám na iné recepty. Pripravila som tradičnejší vlašský krém, kávový krém na požiadanie môjho priateľa a pistáciový krém, lebo milujem pistáciové maslo. Vyberte si, ktorý krém vám je srdcu blízky.

Vegan laskonky:

Kokosové škrupinky
 170 g aquafaby (1 konzerva cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 150 g kryštálového cukru
 150 g sušeného strúhaného kokosu
Orieškové škrupinky
 170 g aquafaby (1 konzerva cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 100 g kryštálového cukru
 150 g mletých vlašských orechov v karameli (sekcia orieškový krém)
Krém z vlašských orechov
 200 g vlašských orechov (300 g ak robíte aj orieškové škrupinky)
 130 g kryštálového cukru (200g ak robíte aj orieškové škrupinky)
 25 ml vody (množstvo zdvojnásobte ak robíte aj orieškové škrupinky)
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 1 ČL vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
Pistáciový či mandľový krém
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 25 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti orieškového masla)
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 300 g pistáciového alebo mandľového masla
Kávový krém
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 25 g jemne mletej zrnkovej kávy alebo instantnej kávy (napr. Jacobs Velvet)
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 60 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti kešu masla)
 300 g kešu masla alebo rastlinnného masla ( Alsan alebo Naturli)

NáročnosťPokročilý

Ingredients

Kokosové škrupinky
 170 g aquafaby (1 konzerva cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 150 g kryštálového cukru
 150 g sušeného strúhaného kokosu
Orieškové škrupinky
 170 g aquafaby (1 konzerva cíceru)
 1 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml)
 1 ČL guarovej / xantanovej gumy (3,3g)
 100 g kryštálového cukru
 150 g mletých vlašských orechov v karameli (sekcia orieškový krém)
Krém z vlašských orechov
 200 g vlašských orechov (300 g ak robíte aj orieškové škrupinky)
 130 g kryštálového cukru (200g ak robíte aj orieškové škrupinky)
 25 ml vody (množstvo zdvojnásobte ak robíte aj orieškové škrupinky)
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 1 ČL vanilkovej pasty alebo mletej vanilky
Pistáciový či mandľový krém
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 25 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti orieškového masla)
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 300 g pistáciového alebo mandľového masla
Kávový krém
 280 g zakysanej raslinnej smotany (Creme Vega dr.Oetker alebo Creamo PlantOn z Lidlu)
 25 g jemne mletej zrnkovej kávy alebo instantnej kávy (napr. Jacobs Velvet)
 200 g rastlinnného masla (Alsan alebo Naturli)
 60 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti kešu masla)
 300 g kešu masla alebo rastlinnného masla ( Alsan alebo Naturli)

Directions

63
vegan laskonky kokosové škrupinky

Škrupinky

Ak nemáte s aquafabou skúsenosti tak na mojom instagrame nájdete malý kurz, kde vám všetko vysvetlím a ukážem.

Konzervu cíceru si dajte do chladničky, aby bola aquafaba vychladená, kým ju začnete šľahať. Po vychladení ju sceďte do misi a odoberte si 170 g aquafaby.

Pridajte citrónovú šťavu, vanilkovú pastu a guarovú gumu. Prírodná guma je voliteľná ingrediencia, ale naozaj ju odporúčam, ak chcete našľahať veľmi tuhý sneh. Zoženiete ju v zdravej výžive, lekárni či online.

Zmes začnite šľahať v kuchynskom robote s metličkou. Začnite na menších obrátkach a potom ich zvýšte na maximum. Robot nechajte bežať asi 5 minút. Vtedy by mal byť sneh už krásne vyšľahaný, biely a mali by sa tvoriť aj malé špičky. Teraz začnite postupne pridávať cukor, ktorý sneh ešte viac stuží, to je jeho hlavná úloha. Ak uvidíte, že sneh kráne stuhol a tvoria sa v ňom veľké špicky, tak už cukor nepridávajte, lebo by sneh začal rednúť. Po pridaní poslednej lyžice cukru šľahajky len kým sa nerozpustia zrniečka cukru – sneh skontrolujte medzi prstami alebo ochutnajte.

Potom už len na stredných otáčkach alebo ručne špachtľou začnite pridávať strúhaný kokos. Miešajte len kým sa kokos rovnomerne zapracuje do snehu. Ak robíte škrupinky z vlašskými orieskami, pridajte 150 g mletých orieškov, ktoré si pripravte skôr podľa postupu nižšie. Zapracujte ich jemne špachtľou.

Pripravte si plech s papierom na pečenie a formu na laskonky. Použila som formu s veľkosťou výrezu približne 6,8 x 4,7 cm. Afuafabu špachtľou rozotrite po forme a dobre vyplňte prierezy. Potom prebytok zotrite cukárskou stierkou. Zotierajte z každej strany, aby ste mali pekné hrany škrupiniek na vegan laskonky.

Škrupinky sušte 2 hodiny na 90 stupňoch celzia. Z tohto množstva vám vznikne asi 20-25 kusov hotových vegan laskoniek po spojení krémom.

Kým sušíte prvú várku, tak zvyšok našľahanej aquafaby odložte do chladničky. Pred jej použitím ju môžete znova prešľahať, aby nabrala pevnosť.

vegan laskonky bez vajec a kávový krém

Krém z vlašských orechov

Raslinné maslo a smotanu vyberte z chladničky hodinu pred pečením, aby získali izbovú teplotu a zmäkli.

Vlašské orechy vložte do trúby vyhriatej na 180 stupňov bez ventilátora. Ak robíte nie len krém, ale aj škrupinky, tak použite o tretinu viac orechov. Pečte ich asi 8 minút. Dávajte na ne pozor, aby sa nespálili.

Keď máte orechy pripravené, nechajte ich v teple a začnite robiť karamel. Do panvice dajte cukor (o tretinu viac ako robíte aj škrupinky) a zalejte ho vodou. Cukor priveďte bez miešania k varu. Ak máte kuchynský teplomer, tak cukor varte kým nedosiahne teplotu 175- 180 stupňov. Ak teplomer nemáte, tak sa rieďte farbou ktorá hnedne a tým, že z karamelu prestane unikať para (vyparí sa všetka voda).

Keď máte karamel hotový, vmiešajte celé vlašské orechy, dobre ich premiešajte a vyklopte na papier na pečenie, aby karamel stuhol a vychladol. Odoberte si asi 150 gramov orechov, pomeľte ich alebo opatrne rozmixujte na jemno. Pri mixovaní dávajte pozor aby ste z nich nespravili maslo.

Zvyšok orieškov dajte do mixéra alebo kuchynského robota s nožmi v tvare S. Mixujte ich na stredných otáčkach, kým vám nevznikne tekuté a hladké maslo. Vlašské maslo nechajte trochu vychladnúť, čerstvo po mixovaní bude teplejšie ako je izbová teplota.

V kuchynskom robote s metličkou na šľahanie našľahajte najskôr maslo. Následne pridajte kyslú smotanu (musí to byť hustá tučná smotana ako Creme Vega ci PlantOn, prípadne stuhnuté kokosové mlieko bez vody), a vanilkovú pastu na jemné dochutenie. Nakoniec pridajte všetko orieškové maslo a vyšľahajte konzistentný krém.

Krém na vegan laskonky nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ním naplňte zdobiacu špičku a naplňte krémom laskonky.

Pistáciový krém

Ak chcete menej pracnú verziu krému a nebudete robiť ani škrupinky z vlašských orechov, môžete si pripraviť krém pomocou už hotového orieškového masla. Ja som použila pistáciové. Siahnuť môžete samozrejme po mandľovom či arašidovom, každé krém dochutí a dosladí inak.

Znova vytiahnite z chladničky maslo a smotanu asi hodinu pred prípravou krému, aby všetko zmäklo.

V kuchynskom robote s metličkou na šľahanie našľahajte najskôr maslo a cukor. Následne pridajte kyslú smotanu (musí to byť hustá tučná smotana ako Creme Vega ci PlantOn, prípadne stuhnuté kokosové mlieko bez vody). Nakoniec pridajte pistáciové maslo a vyšľahajte konzistentný krém.

Krém na vegan laskonky nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ním naplňte zdobiacu špičku a naplňte krémom laskonky.

Kávový krém

Veľa z vás tiež chcelo práve kávový krém. Klasicky by som si spravila kávu a z tej by som pravila puding, Avšak na laskonky puding nie je ideálny. Takže jemne mletú zrnkovú kávu alebo instantnú kávu uvaríme v rastlinnej smotane (musí to byť hustá tučná smotana ako Creme Vega ci PlantOn, prípadne stuhnuté kokosové mlieko bez vody, to ale krém dochutí kokosovo)

V menšom hrnci zohrejte smotanu a pridajte kávu. Metličkou všetko miešajte. Smotana nemusí vrieť, stačí, že sa káva zohreje a v tučnej smotane sa kávová chuť uvoľní. Smotana sa jemne sfarbí, je to rýchlovka. Ak nemáte úplne na jemne namletú kávu, tak smotanu prepasírujte cez jemné sitko a zbavte ju vačších kúskov zrna. Smotanu nechajte schladiť na izbovú teplotu. Môžete ju dať na chvíľu do chladničky pre urýchlenie.

V kuchynskom robote s metličkou na šľahanie našľahajte najskôr maslo a cukor. Možete si vybrať, či chcete len maslový krém, alebo chcete pridať kešu maslo na odľahčenie. Keď je maslo a cukor vyšľahané pridajte kyslú smotanu s kávou. Ak používate aj kešu maslo, pridajte ho tiež a vyšľahajte konzistentný krém.

Krém na vegan laskonky nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ním naplňte zdobiacu špičku a naplňte krémom laskonky.

Vegan laskonky a skladovanie

Ako som už spomenula, vlhko je nepriateľ vegan laskoniek. Škrupinky pred naplnením aj po naplnení skladujte v uzatvíracej nádobe, ktorá neprepúšťa vzduch. Po naplnení ich skladujte aj s nádobou v chladničke, aby bol krém tuhý. Aj tučný krém, ak je mäkký, sposobí, že laskonky zmäknú.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

vegan laskonky pistáciový krém
vegan laskonky krém z vlašských orechov
vegan laskonky a kávový krém
vegánske laskonky

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 4 920 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *