Vegan Včelie úle s domácimi piškótami

Včelie úle som jedla asi len jeden – dva krát v živote. A prišli mi suché. Tak som ich už nevyhľadávala. Vy ste si ale pýtali aj tento Vianočný dezert, takže som spravila moje vegan včelie úle, ktoré majú maximum náplne. A teda veľmi chutia aj mne!

Vegan piškóty:

Príprava10 minútVarenie20 minútCelkovo30 minút

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 ¼ ČL citrónovej kôry
 ¼ ČL vanilky
 1 štipka soli
 25 g oleja
 100 ml vody

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
 30 g kryštálového cukru
 8 g kukuričného škrobu
 3 g kypriaceho prášku
 ¼ ČL citrónovej kôry
 ¼ ČL vanilky
 1 štipka soli
 25 g oleja
 100 ml vody

Directions

Vegan piškótová torta s mandarínkami
vegan včelie úle

V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie na piškóty, v druhej tekuté (olej a vodu). Olej s vodou prilejte k suchým ingredienciám a miešajte, kým sa nerozpustia posledné hrudky múky. Podľa použitej celozrnnej múky možno budete musieť pridať ešte 10-20 ml vody, ak by bolo cesto príliš husté.

Tvar piškót sa vám najjednoduchšie podarí dosiahnuť použitím vrecka na polevu. Na papier na pečenie si nakreslite kruhy vo veľkosti vašej formy na úľe. Ja som si robila piškóty s priemerom asi 3 cm.

Cesto naberačkou nalejte do vrecka a postupne ho začnite vytláčať do tvaru piškót. Dôležité je, aby ste nevytlačili cesta priveľa (ak bude kopček príliš vysoký, tak vzniknú piškóty väčšie, ako chcete) a pri vytláčaní sa vždy prstami dostali až na špičku vrecka a tok cesta tak úplne zastavili. Chce to trochu techniky. Ak máte silikónovú formu na piškóty alebo na makrónky, použite ju.

Piškóty takto vytláčajte na plech vystlaný papierom na pečenie, cesto by vám malo stačiť približne na 1 plech. Piškóty pečte v rúre vyhriatej bez ventilátora na 175 °C asi 20-25 minút do chrumkava.

Po dopečení nechajte piškóty vychladnúť a až potom ich odoberte z plechu. Odložte si 20 piškót ideálneho tvaru, ktoré použijete na podloženie úľov, zvyšokrozmuxujte na jemno.

Vegan včelie úle :

Množstvo20 porcií
Príprava40 minútVarenie10 minútCelkovo50 minút

Kakaové cesto
 110 g rozmixovaných piškót
 40 g múčkového cukru
 17 g holandského kakaa
 55 g rastlinného masla Alsan, Naturli
 17 g rumu
Krém
 100 g raslinného mlieka ( sójové, mandľové, sójové vanilkové)
 10 g kukuričného škrobu
 5 g vanilkovej pasty alebo mletej vanilky či kvalitného vanilkového cukru
 1 štipka kurmumy
 60 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 20 g kryštálového cukru
 15 g rumu
 3 g slnečnicového/sójového lecitínu - emulgátoruvoliteľné

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Kakaové cesto
 110 g rozmixovaných piškót
 40 g múčkového cukru
 17 g holandského kakaa
 55 g rastlinného masla Alsan, Naturli
 17 g rumu
Krém
 100 g raslinného mlieka ( sójové, mandľové, sójové vanilkové)
 10 g kukuričného škrobu
 5 g vanilkovej pasty alebo mletej vanilky či kvalitného vanilkového cukru
 1 štipka kurmumy
 60 g rastlinného maslaAlsan, Naturli
 20 g kryštálového cukru
 15 g rumu
 3 g slnečnicového/sójového lecitínu - emulgátoruvoliteľné

Directions

Vegan včelie úle
vegánske včelie úle bez vajec

Maslo na cesto aj krém vyberte z chladničky, nakrájajte ho na kocky a nechajte ho zmäknúť. Nechajte ho v izbovej teplote kľudne hodinku či dve ak potrebuje.

V miske zmiešajte pomleté piškóty, múčkový cukor a kakao. Pridajte zmäknuté maslo a rum. A špičkami prstov začnite spájať maslo a múku, aby vzniklo nelepivé cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte ho do chladničky, kým pripravíte krém.

Ak chcete namiesto krému použiť vaječný likér, tak si ho spravte hustejší.

Teraz si pripravte vanilkový puding. V rastlinnom mlieku rozmiešajte kukuričný škrob (alebo vanilkový puding), vanilku a kurkumu. V menšom hrnci všetko priveďte k varu, aby vznikol hustý puding. Prekryte ho fóliou, aby nevznikla na povrchu „koža“ a nechajte ho vychladnúť na izbovú teplotu.

Zmaknuté maslo dajte do robota s metličkou na šľahanie alebo použite ručný šľahač. Maslo vyšľahajte s cukrom, potom pridajte puding izbovej teploty a rum. Sľahajte, kým nevznikne hladký homogénny krém. Docukrite či pridajte rum podľa chuti. Pridajte aj rastlinný emulgátor, ak ho máte, aby krém bol naozaj homogénny a maslo sa krásne zmiešalo s pudingom.

Plnenie úľov

Formu na úle vysteľte potravinovou fóliou, aby sa vám koláčiky lepšie vyberali. Cesto si rozdeľte na 20 rovnakých častí, každá bude mať asi 10-12 gramov. Z cesta vytvarujte placku a vložte ju do formy, poriadne ju zatlačte po celom vnútri prstom, aby ste vytvorili jamku. Keďže mám rada veľa krému, tak moje úle majú viac priestoru na krém. Jamku zaplňte krémom, môžete aj pomocou cukrárskeho vrecka a zakryte piškótou.

Úle dajte stuhnúť do chladničky na dve hodiny, potom ich pocukrujte a vždy ich skladujte v chlade.

Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

vegan včelí úľ

 


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 11 655 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *