Pre všetkých milovníkov šťavnatých jesenných hruštičiek mám tento recept na vegan perník s pošírovanými hruškami. Keď príde jeseň, tak ma vždy chytí obdobie, keď sa neviem zrelých sladkých hrušiek dojesť. Je to krátke obdobie, ale veru je sladké. Pomaly varené hrušky vo víne so škoricou a badiánom v kombinácií so sladkým perníkovým cestom… Naozaj skvelá jesenná kombinácia. A keď sa tento perníkový chlieb upečie, môžete si k nemu naliať aj prvé nealkoholické varené víno z pošírovania hrušiek.
Vegan perník s pošírovanými hruškami:
Ingrediencie
Pokyny
Pošírovanie hrušiek
Pošírovanie je spôsob prípravy, ktorí využijete nie len pri vajíčkach. Pointa je, že hrušky nesmú byť vo variacej sa vode. Nálev by mal mať teplotu medzi 75 a 95 stupňov. Pošírovať môžete vo vode, mlieku alebo ako ja, s vínom, rôznym korením a cukrom. Hrušky pošírujte aspoň 30 minút alebo až hodinu, aby absorbovali maximum chutí. Dôležité je mať zrelé hrušky, ale nie prezreté, lebo tie by sa mohli rozpadať.
Na pošírovanie malého množstva hrušiek je vhodný užší a vyšší hrniec, ktorý ľahko zaplníte nálevom. Pozrite sa napríklad na Tescoma hrnce.
Hrušky ošúpte, ale nechajte v celku aj so stopkou. Do hrnca nasypte cukor, nalejte víno, vodu a všetky koreniny. Ak nechcete použiť víno, môžete hrušky variť len vo vode s korením. Nálev priveďte skoro k varu a potom oheň stíšte na minimum. Ak máte kuchynský teplomer, pomôžte si ním a zmerajte teplotu. Hrušky vložte do nálevu a varte aspoň 30 minút a udržujte teplotu od 75 do 95 stupňov. Pri tejto teplote alkohol evaporuje, takže sa nebojte ak varíte aj pre deti, hrušky ani nálev nebudú alkohol obsahovať.
Keď hrušky nasajú nálev a sú „uvarené“, vyberte ich a nechajte jemne vychladnúť, kým pripravíme cesto.
Vegan perník
Trúbu dajte vyhriať na 180 stupňov a vyberte formy na pečenie. Budete potrebovať formu na chlebíček s rozmerom približne 25x11x7cm na výšku, pár centimetrov hore dole je v poriadku. Navštívte kuchynské potreby, kde zoženiete Vytrite ju olejom či rastlinným maslom a vysypte múkou alebo vysteľte papierom na pečenie.
V menšej miske zmiešajte rastlinné mlieko a ocot. Vo väčšej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, kukuričný škrob, kakao, perníkové korenie, kypriaci prášok a jedlú sódu. Do mlieka vmiešajte olej a následne zmiešajte mokré a suché ingrediencie. Ingrediencie miešajte len, kým nezmiznú kúsky múky a všetko sa nespojí, aby ste cesto nepremiešali, čo vďaka aktivovaniu lepku môže viesť k tvrdšiemu cestu.
Perníkové cesto vlejte do formy na chlebíček a potom do cesta zapichnite hrušky tak, aby boli od seba rovnomerne vzdialené. Najkrajšie samozrejme koláč vyzerá s celými hruškami, ale ak chcete, môžete pošírované hrušky nakrájať na polovicu, vybrať jadro alebo ich nakrájať na menšie kúsky a vmiešať do cesta.
Perníkový chlebík pečte pri ohreve z hora a z dola asi 1 hodinu. Pred dopečením skontrolujte cesto špáradlom. Hlavne priestor medzi hruškami, lebo ten sa prepeká pomalšie. Ja som piekla perník s klasickým bielym cukrom aj s trstinovým, ktorý mal hrubšie zrná. Pri trstinovom vznikol „rustikálnejší“ povrch cesta a pri klasickom cukre zase hladší.
Perník nechajte aspoň 20 minút chladnúť, kým ho vyberiete z formy a začnete krájať. Pred servírovaním perník pocukrujte.
Ak hľadáte ďalšie jesenné koláče, vyskúšajte aj jablkové pité Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.