Vegan pudingový koláč s jahodovým krémom

Spojenie dvoch vecí, ktoré milujem! Koláče a puding. Vegan pudingový koláč som upiekla práve v období, keď domáci puding zo Slovegán kuchárky robím skoro každý deň. Namiesto plechu som použila formu na tortu. Ak chcete celý plech, tak zdvojnásobte množstvá ingrediencií.

Množstvo8 porcií
Príprava25 minútVarenie35 minútCelkovohodina

Cesto:
 200 g hladkej múky
 250 g mandľového mlieka (Body&Future)
 90 g cukru
 50 g slnečnicového oleja
 6 g kypriaceho prášku
 2 ČL jablčného octu
 ½ ČL soli
 ¼ ČL mletej vanilky (voliteľné)
Čokoládový puding:
 400 ml mandľového mlieka (Body&Future)
 80 g horkej 70% čokolády
 2 PL kakaa
 2 PL kukuričného škrobu
 2 PL kryštálového cukru
Jahodový krém:
 150 g rastlinnej smotany (Dr.Oetker Creme Vega)
 10 g mrazom sušených jahôd
 1 PL kryštálového cukru
 1 PL mandľového mlieka

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Cesto:
 200 g hladkej múky
 250 g mandľového mlieka (Body&Future)
 90 g cukru
 50 g slnečnicového oleja
 6 g kypriaceho prášku
 2 ČL jablčného octu
 ½ ČL soli
 ¼ ČL mletej vanilky (voliteľné)
Čokoládový puding:
 400 ml mandľového mlieka (Body&Future)
 80 g horkej 70% čokolády
 2 PL kakaa
 2 PL kukuričného škrobu
 2 PL kryštálového cukru
Jahodový krém:
 150 g rastlinnej smotany (Dr.Oetker Creme Vega)
 10 g mrazom sušených jahôd
 1 PL kryštálového cukru
 1 PL mandľového mlieka

Directions

Vegan pudingový koláč s jahodovým krémom
vegan pudingový koláč

Postup na vegan pudingový koláč:

Začnite prípravou pudingu a mlieka na korpus. Do misky nalejte 250ml mandľového mlieka a vmiešajte 2ČL jablčného octu. Takto nechajte mlieko bokom. Teraz v hrnci nechajte zovrieť 300ml mandľového mlieka. Do zvyšných 100ml mlieka pridajte cukor, kakao a kukuričný škrob. Všetko spolu dobre premiešajte. Čokoládu nasekajte na menšie kúsky.

Keď mlieko začne vrieť za stáleho miešania do hrnca vlejte kakaovú zmes a kúsky čokolády. Puding na miernom ohni miešajte ešte asi minúty kým poriadne nezhustne. Puding prelejte do misky a nechajte trochu vychladnúť a stuhnúť. Preto začínam jeho prípravou.

Vo väčšej mise teraz zmiešajte všetky suché ingrediencie potrebné na korpus. Do múky vmiešajte cukor, kypriaci prášok, soľ a vanilku, ak ju chcete použiť. Do misky, kde máte mandľové mlieko a ocot pridajte aj olej. Teraz vmiešajte mokré ingrediencie do suchých. Miešajte kým nezaniknú posledné hrudky múky. Vznikne akurát riedke cesto.

Hotové cesto vylejte do formy na korpus s priemerom asi 19 až 23 cm. Dno formy som vystlala papierom na pečenie. Korpus by sa mal rovnomerne rozliať. Teraz po lyžiciach rovnomerne pridávajte puding. Pridávam 2-3 PL na jedno miesto, kým cesto nemá pravidelné čokoládové bodky. Podľa veľkosti formy miniete 300-400g pudingu.

Cesto a puding jemne pobúchajte po pracovnej doske, aby boli v jedneh hladine. Teraz koláč pečte v predohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30-35 minút. Ku koncu pečenia cesto kontroluje špáradlom, či je hotové. Ak vytiahnete špáradlo suché (nie z časti kde je puding hah) tak je korpus hotový. Po dopečení nechajte koláč vychladnúť, kým pridáte smotanovú vrstvu na vrch.

Ako vidíte, ja som na vrch pridávala len tenšiu vrstvu smotany. Kľudne si ale doprajte vyššiu vrstvu, len zdvojnásobte množstvá. Creeme Vega je úplne ideálna smotana na tento krém, lebo je naozaj tuhá. Začnite tým že v mixéry rozmixujete na prášok mrazom sušené – lyofilizované jahody. Potom v miske zmiešajte smotanu, prášok z jahôd a cukor. Pre jemné zriedenie, aby sa smotana lepšie rozotierala, pridajte aj mandľové mlieko.

Keď je koláč vychladnutý, navrstvite jahodovú smotanu, všetko jemne poprášte kakaom a nechajte v chladničke, kým nepríde moment na krájanie a užívanie.

vegan pudingový koláč torta
vegan pudingový koláč s jahodovým krémom
pudingový rez vegan

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 17 153 times, 1 visits today)

9 Comments

  1. Viktoria Fratricova 10. novembra 2019 at 13:21

    Ahoj :) ešte som neskúšala krém z nijakej veg smotany, myslíš, že bude pekne držať aj keď sa do nej vmixuje čerstvé ovocie? Ďakujemmm

    Reply
    1. Surová dcérka 10. novembra 2019 at 14:29

      Ahoj, ak použiješ menej šťavnaté ovocie a túto hustú dr.Oetker smotanu tak by to malo ísť. Hlavne ak smotanu nalejes na kolac este vo forme a nechas vsetko studnuť. len si treba dať pozor aby nebola smotana príliš tekutá s ovocím :)

      Reply
      1. Klára 2. februára 2021 at 22:47

        Ahoj, chtěla bych se tě jen zeptat, jestli se nedá něčím nahradit ten Creme Vega?? U nás ho nikde nemohu najít ☹️
        Pokud to jde něčím nahradit, čím přesně?
        Děkuji moc :)

        Reply
        1. Surová dcérka 3. februára 2021 at 11:01

          Ahoj :) Creme vega mavaju v Albertovi a Bille. Ak ho nenajdes, tak pouzi inu raslinnú smotanu – Creamo od PlantOn uz najdes v Lidli a Tescu, netuhne tak silne ako Creme vega, ale je hustejšia a mala byt stacit :)

          Reply
  2. O.P. 13. novembra 2019 at 18:49

    supeeer

    Reply
  3. Andrea 29. marca 2021 at 11:13

    Ahoj, chcem sa spýtať tú smotanu aj vyšlahávaš? A čím posypávaš vrch lebo tá moja vyzerala taká bledšia. Ďakujem za odpoveď

    Reply
    1. Surová dcérka 29. marca 2021 at 18:26

      Ahoj :) Nie smotanu len rozmiešam ale nešľahám ani nič :)

      Reply
      1. Lenka 11. novembra 2021 at 16:32

        Dobrý deň ten jablčný ocot je v recepte veľmi podstatný? Lebo nemôžem žiadny ocot konzumovať, prípadne čím by som ho mohla nahradiť? Ďakujem.

        Reply
        1. Surová dcérka 17. novembra 2021 at 11:19

          Dobrý deň, kludne nahraď citrónovou šťavou :) Pomáha pri „nafukovaní“ cesta, hodí sa pridat nieco kyslé.

          Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *