Vegan snehové pusinky z aquafaby

Veľké, malé, stromčeky, snehuliaci… Čokoľvek sa dá vytvoriť z dobre našľahanej aquafaby. Vegan snehové pusinky sú klasika. Ja prídávam trošku mletej vanilky a mám odskúšené, že ľudom chutia viac ako tie z vajíčka!

Na vegan snehové pusinky potrebujete:

 160 ml aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 170 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej sťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/4 ČL mletej vanilky
Poleva
 50 g múčkového cukru
 1 1/2 ČL vody
 cukrárenské ozdoby (hľadajte bez šelaku a vosku)

NáročnosťZačiatočník

Ingredients

 160 ml aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 170 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej sťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/4 ČL mletej vanilky
Poleva
 50 g múčkového cukru
 1 1/2 ČL vody
 cukrárenské ozdoby (hľadajte bez šelaku a vosku)

Directions

40
vegan snehové pusinky

Snehové pusinky:

Najskôr schlaďte konzervu cíceru, aspoň na pol hodinu. Potom vytiahnite kuchynský robot s metličkou a do misy nalejte všetku tekutinu z jednej plechovky cíceru. Zvyčajne niečo medzi 160-180 ml aquafaby. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli ( Tesco, Alnatura).

Ak nemáte robot, ktorý má “chránič” pred lietajúcou tekutinou, tak začnite šľahať na stredných otáčkačkach (3-4). Ak ste pred špliechajúcou tekutinou chránený, alebo sa toho nebojíte, tak spustite kuchynský robot na vysoké obrátky (5-6).

Aquafabu miešajte kým sa nezačne tvoriť po celom povrchu jemná pena. Asi 1-2 minúty. Keď už vidíte penu, tak počas miešania pridajte 1/2 ČL citrónovej šťavy. Takto nechajte mixér pracovať na vysokých obrátkach až kým sa nezačne tvoriť väčšia pena v ktorej už uvidíte aj malé špičky. To mäže trvať ďalších 5-10 minút.

V miske si zmiešajte kryštálový cukor a mletú vanilku. Keď už vidíte špičky a pena začína naberať na hustote začnite pridávať po lyžičkách cukor. Po každej polievkovej lyžici počkajte 20-30 sekúnd, kým pridáte ďalšiu. Sledujte penu ako sa stužuje. Keď pridáte poslednú lyžičku cukru, nechajte sneh miešať až kým sa cukor nerozpustí. To overíte tak, že penu ochutnáte alebo ju pošúchate medzi prstami. Ak necítite zrniečka cukru, tak je hotovo.

Pena by teraz mala byť taká tuhá, že sa ani nepohne, keď celú misu otočíte hore nohami. Naplňte ňou vrecko s cukrárskou špičkou a na plech s papierom na pečenie začnite tvoriť. Ak chcete stromčeky, tak si na plech položte špajdle a na ne stromčeky pomaly nakreslite. Môžete vytvoriť menšie a väčšie pusinky na ozdobu, snehuliaka alebo akýkoľvek vianočný výjav.

Pečenie a zdobenie:

Pusinky sušte v trúbe na 90 stupňoch aspoň 2 hodiny. Potom ich nechajte vychladnúť a až vtedy ich odoberte z papiera na pečenie. Vegan snehové pusinky skladujte v dobre uzatvorenej nádobe, aby zostali suché a nenabrali vlhkosť zo vzduchu.

Ak ich chcete zdobiť, tak v miske zmiešajte múčkový cukor a trochu vody, vytvorte pastu, ktorou naplňte cukrárske vrecko s malým otvorom. Pusinky vyzdobte a posypte cukrárskymi ozdobami alebo ovocím – odporúčam granátové jablko. Cukor zachvíľku zaschne aj s ozdôbkami.

Vytvorte si aj domáce vegan šamrole.

snehové pusinky
(Visited 2 253 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. SiaS 15. decembra 2019 at 19:20

    Mnaaam milovala som och urcite vyskusam aj ked asi take jrasne nebudu

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *