Vegan snehové pusinky z aquafaby

Veľké, malé, stromčeky, snehuliaci… Čokoľvek sa dá vytvoriť z dobre našľahanej aquafaby. Vegan snehové pusinky sú klasika. Ja prídávam trošku mletej vanilky a mám odskúšené, že ľudom chutia viac ako tie z vajíčka!

O aquafabe som už medzičasom pripravila na mojom instagrame aj malý „masterclass“. Ak vás tiež aquafaba fascinuje, sledujte!

Na vegan snehové pusinky potrebujete:

 170 g aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 150 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/2 ČL guarovej gumy (voliteľné)
 1/4 ČL mletej vanilky
Poleva
 50 g múčkového cukru
 1 1/2 ČL vody
 cukrárenské ozdoby (hľadajte bez šelaku a vosku)

Ingredients

 170 g aguafaby (1x vychladený cícer v náleve s 0,6% soli)
 150 g kryštálového cukru
 1/2 ČL citrónovej šťavy (2,5 ml) alebo 1/2 ČL vínneho kameňa
 1/2 ČL guarovej gumy (voliteľné)
 1/4 ČL mletej vanilky
Poleva
 50 g múčkového cukru
 1 1/2 ČL vody
 cukrárenské ozdoby (hľadajte bez šelaku a vosku)

Directions

40
vegan snehové pusinky

Vegan snehové pusinky:

Najskôr schlaďte konzervu cíceru, aspoň na pol hodinu. Potom vytiahnite kuchynský robot s metličkou a do misy nalejte všetku tekutinu z jednej plechovky cíceru. Zvyčajne niečo medzi 160-180 g aquafaby. Hľadajte cícer v jemne slanom náleve, kde je soľ na konci obsahu alebo je rovno uvedené, že voda obsahuje pod 1 % soli ( Tesco, Alnatura).

Tu nájdete aj video postup na vegan snehové pusinky:

Ak nemáte robot, ktorý má “chránič” pred lietajúcou tekutinou, tak začnite šľahať na stredných otáčkačkach (3-4). Ak ste pred špliechajúcou tekutinou chránený, alebo sa toho nebojíte, tak spustite kuchynský robot na vysoké obrátky (5-6).

Aquafabu miešajte kým sa nezačne tvoriť po celom povrchu jemná pena. Asi 1-2 minúty. Keď už vidíte penu, tak pridajte citrónovú šťavu a guarovú gumu. Takto nechajte mixér pracovať na vysokých obrátkach až kým sa nezačne tvoriť väčšia pena v ktorej už uvidíte aj malé špičky. To mäže trvať ďalších 5-10 minút.

V miske si zmiešajte kryštálový cukor a mletú vanilku (ak máte vanilkovú pastu tak ju pridajte do aquafaby spolu s citrónovou šťavou). Keď už vidíte špičky a pena začína naberať na hustote začnite pridávať po lyžičkách cukor. Po každej polievkovej lyžici počkajte 20-30 sekúnd, kým pridáte ďalšiu. Sledujte penu ako sa stužuje. Keď pridáte poslednú lyžičku cukru, nechajte sneh miešať až kým sa cukor nerozpustí. To overíte tak, že penu ochutnáte alebo ju pošúchate medzi prstami. Ak necítite zrniečka cukru, tak je hotovo.

Pena by teraz mala byť taká tuhá, že sa ani nepohne, keď celú misu otočíte hore nohami. Naplňte ňou vrecko s cukrárskou špičkou a na plech s papierom na pečenie začnite tvoriť. Ak chcete stromčeky, tak si na plech položte špajdle a na ne stromčeky pomaly nakreslite. Môžete vytvoriť menšie a väčšie pusinky na ozdobu, snehuliaka alebo akýkoľvek vianočný výjav.

Pečenie a zdobenie:

Pusinky sušte v trúbe na 90 stupňoch aspoň 2 hodiny. Potom ich nechajte vychladnúť a až vtedy ich odoberte z papiera na pečenie. Vegan snehové pusinky skladujte v dobre uzatvorenej nádobe, aby zostali suché a nenabrali vlhkosť zo vzduchu.

Ak ich chcete zdobiť, tak v miske zmiešajte múčkový cukor a trochu vody, vytvorte pastu, ktorou naplňte cukrárske vrecko s malým otvorom. Pusinky vyzdobte a posypte cukrárskymi ozdobami alebo ovocím – odporúčam granátové jablko. Cukor zachvíľku zaschne aj s ozdôbkami.

Vytvorte si aj domáce vegan šamrole.

snehové pusinky

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 6 083 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. SiaS 15. decembra 2019 at 19:20

    Mnaaam milovala som och urcite vyskusam aj ked asi take jrasne nebudu

    Reply
  2. Zuza 2. apríla 2020 at 11:59

    Prosim Vas, poradte mi, co robim zle. Vyslaham si aquafabu, robia sa krasne spicky, ale ako pridam cukor cele to zredne a miesto pusiniek mozem tak akurat zmes vyliat na plech :-(

    Reply
    1. Surová dcérka 2. apríla 2020 at 15:24

      Je to chémia. :) Môže to byť aquafabou. Keď sa začne tvoriť prvá pena treba cukor pridávať postupne až kým nie sú väčšie špičky. Ak už sú špičky krásne, tak skončiť s cukrom ak už aguafaba podľa skúsenosti viac neznesie. Takže v konečnom dôsledku použiť menej cukru a odsledovať si to. :)

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *