Vegan tofu praženica

Pri vegan praženici som chcela dosiahnuť konzistenciu neprepečeného vajíčka. To sa podarilo hlavne vďaka jemnému silken tofu. Použiť môžete ale aj tvrdé tofu, ak máte svoju praženicu radšej prepečenejšiu. Zíde sa aj cícerová múka a samozrejme čierna soľ na záver. Vegan tofu praženica sa dá pripraviť na veľa spôsobov, kľudne aj bez tofu len s nejakej strukovinovej múky alebo z celého cíceru. Ochutnala a vyskúšala som asi všetko. Nebojte sa experimentovať s jedlom na sebe a svojom okolí. Tento recept bol testovaný na mojom priateľovi a prešiel ako najlepšia praženica za posledné roky!

Ingrediencie na vegánsku praženicu:

Počet porcií2 porcie
Čas varenia20 min.Celkový čas20 min.

 300 g jemného”silken” tofu alebo tvrdého bieleho tofu
 1 PL oleja
 1 ks cibule
 40 g cícerovej múky
 50 ml vody
 2 PL lahôdkového droždia
 2 ČL sójovej omáčky
 1 ČL soli
 ½ ČL kurkumy
 štipka čierneho korenia
 štipka čiernej soli Kala Manak

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)5.0

 

Ingrediencie

 300 g jemného”silken” tofu alebo tvrdého bieleho tofu
 1 PL oleja
 1 ks cibule
 40 g cícerovej múky
 50 ml vody
 2 PL lahôdkového droždia
 2 ČL sójovej omáčky
 1 ČL soli
 ½ ČL kurkumy
 štipka čierneho korenia
 štipka čiernej soli Kala Manak

Pokyny

Notes

Vegan tofu praženica
vegan tofu praženica

Vegan tofu praženica:

Očistite a nakrájajte cibuľu na drobno. Dajte ju na panvicu s rozohriatym ohňom a opražte do zlata. Stačí mierny oheň, aby sa cibuľa nespálila a 1PL oleja.

Kým sa cibuľa praží zmiešajte cícerovú múku a vodu a odložte ju bokom. Pripravte si korenie a jemné “silken” tofu nakrájajte na väčšie kocky. Ak používate tvrdé tofu, tak si ho natrhajte na menšie nepravidelné kúsky. Ak chcete napodobniť ale výzor a konzistenciu skutočnej praženice, odporúčam silken tofu. Silken tofu sa pri miešaní veľmi ľahko trhá, takže je lepšie začať s väčšími kúskami.

Keď je cibuľka opražená, pridajte silken tofu, sójovku a všetko korenie okrem čiernej soli. Všetko spolu chvíľku jemne miešajte. Potom zmes zalejte cícerovou múkou s vodou a znova zmiešajte a nechajte opražiť, kým sa všetko spolu nespojí.

Praženicu servírujte ešte teplú s pečivom, zeleninou či tofu párkom. Až na tanieri praženicu jemne posoľte čiernou soľou aby ste získali vajíčkovú chuť a užite si raňajky.

Poznámky k ingredienciám:

Silken tofu, čiernu soľ či cícerovú múku nájdete v zdravých výživách a vegan obchodoch, prípadne Yeme, kde majú veľký vegánsky výber. Silken tofu je už bežnejšie dostať v DM drogérii. Aj keď sa soľ volá čierna, tak má ružovú farbu. Nájdete ju aj pod Slovenskou značkou Ravita.

Ak nepoznáte čiernu soľ Kala Manak, tak je to malý vajíčkový zázrak. Má silne sírovú vôňu, ktorú my z Piešťan poznáme z termálnych prameňov. Jedlu dodá vajíčkovú arómu. Zahrievaním sa čiastočne vytráca, takže je najvhodnejšia do nepečených jedál alebo ako dochucovadlo na záver. Ak ju máte po ruke, určite ju využite aj tu, len potom použite menej klasickej soli.

vegan tofu praženica

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 21 968 times, 2 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *