Naša rodinná klasika, ktorú je veľmi jednoduché povegánčiť. Vegánska kôprová polievka. Namiesto kravského mlieka či smotany, stačí použiť sójové mlieko. Chuť polievky to nijak nemení, je na nerozoznanie od tej s kravským mliekom. Ak ale nemáte svoj overený recept na kôprovú polievku, tak tu je ten náš.
Vegánska kôprová polievka:
- 500g očistených zemiakov
- 1l nesladeného sójového mlieka
- 1l vody
- 1 cibuľa (100g)
- 2 viazaničky kôpru (60g)
- 2 bobkové listy
- 20g hladkej múky (na zátrepku)
- 200ml vody (na zátrepku)
- vetvičku čerstvého ligurčeka (domáca vegeta) alebo petržlenová vňať v celku (10g)
- 1 1/2 PL soli
- 6PL octu
- šalát
Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Dajte ich do hrnca spolu s jednou celou ošúpanou cibuľou, bobkovým listom, ligurčekom a jednou viazaničkou kôpru v celku. Všetko zalejte vodou, asi litrom, aby boli zemiaky ponorené a nechajte spolu variť, kým nie sú zemiaky skoro uvarené.
Potom pridajte liter sójového mlieka. Vyberte ligurček a viazaničku kôpru. Nakrájte druhú viazaničku kôpru na drobno a pridáme ju do polievky. Teraz všetko priveďte do varu a pridajte zátrepku. Na zátrepku môžete použiť pšeničnú múku, zemiakový alebo kukuričný škrob ak chcete bezlepkovú verziu. Dve polievkové lyžice zmiešame s 200ml vody. Zátrepku pomaly pridávame do polievky a miešame, aby sa krásne zahustila. Na záver pridáme ocot a soľ podľa chuti. U nás sa octom nešetrí…
Podávame s cerstvým šalátom a domácim kváskovým chlebom. Dajte vedieť ako vám chutila vegánska kôprová polievka!
Da sa aj zo suseneho kopru?
To som nidky neskúšala, čerstvý bude asi lepší, ale teoreticky by to ísť malo :)
Čerstvý alebo mrazený je naj :) Ani sušený nemusí byť zlý.
Pingback: Zemiakový šalát s kôprovým dressingom - Surová Dcérka
Ja som skúšala so sušeným, je skvelá, trošku mi chuťou pripomína zemiaky na kyslo, ale chutí aj deťom ♥️