Amarantová kaša, mandľové mlieko a nanacream: 3v1

Tri v jednom, aj taký je náš posledný recept na amarantovú kašu, ktorý vám ukáže naviac aj výrobu sladkého mandľového mlieka a raw nanacream – banánovej zmrzliny. Ak nepoznáte amarant, po slovensky láskavec, obsahuje kvalitné bielkoviny, olej s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, kvalitnú vlákninu aj sacharidy, a až 85 percent všetkých nutrične dôležitých minerálov. Amarantová kaša je teda výhra. Ostatné obilniny prevyšuje vďaka obsahu vlákniny, železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov ako A, B, C, E a kyseliny listovej. Neobsahuje ale lepok, takže ho budú poznať hlavne celiaci.

Amarantová kaša z mandľovým mliekom: 

  • 130g mandlí
  • 5 datlí
  • liter vody
  • 250g amarantu
  • ovocie podľa našej chuti
  • agáve
  • nepražené kakao

Pozrite si celý video recept:

Začneme prípravou mandľového mlieka. Mandle aj datle namočíme na pár hodín do vody aby boli mäkké. Čím chcete sladšie mlieko, tým viac datlí pridajte.  Ak nechcete kašu už ničím osladzovať, tak si spravte veľmi sladké mlieko a môžete vynechať agáve.

Mandle scedíme z vody v ktorej boli namočené a spolu s datlami a vodou ich dáme do MioMatu a rozmixujeme. MioMat nám naviac spraví raw mlieko, takže bude jemne zohriate.  Mlieko scedíme cez sitko alebo vrecko na cedenie. Zostane nám „odpad“ z mandlí a datlí, ktorý si odložíme a využijeme neskôr.

IMG_4445

Všetko mlieko, čo je cca 1 liter dáme spolu s amarantom variť do MioMatu asi na 20 minút. Kedže MioMat kašu trochu aj pomixuje, tak má nakoniec konzistenciu ako krupicová kaša. Amarantová kaša môže byť ľahko pripravená ako tá krupicová, stačí namiesto masla trochu agáve a neprežené kakao. Na ochutenie sa vždy hodí lesná zmes.

IMG_4520

A teraz využijeme náš mandľový a datlový odpad a pripravíme si mandľovú zmrzlinu. Zmrzlinu nemusíte pripravovať hneď. My sme mali drť z mandlí v chladničke dva dni a až potom sme ju použili. Okrem zvyšku mandlí budete potrebovať 4 zrelé banány, ktoré sme si zmrazili a kakao, ak chcete mať aj mandľovo-čokoládovú raw zmrzlinu.

IMG_4533

Na výrobu zmrzliny používame veľmi starý kuchynský robot, zmrzlinu zvládne aj výkonný kuchynský mixér, ale robot má výhodu v tom, že má širšiu nádobu z ktorej ľahšie zmrzlinu vyberiete.  Zmrznuté banány a mandľovú drť spolu rozmixujeme do hladka. Polovicu hmoty odoberieme, to je naša hotová mandľová zmrzlina, a do druhej polovice pridáme kakao a znova rozmixujeme. Zmrzlina je sladká nie len vďaka zrelým banánom ale aj vďaka datliam. A hlavne využijeme všetko, čo nám v kuchyni zostane.


Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 984 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *