Krémový hummus s bazalkovým pestom

Najlepší krémový hummus s bazalkovým pestom, ktorý vás zmení váš život. Alebo aspoň raňajky. Ak hummusom pohŕdate, tento recept zmení váš pohľad na toto jedlo. Ja ho milujem s čerstvým bazalkovým pestom, ktoré je miliónkrát lepšie ako všetky kupované. Recept hummus fajnšmekra, ako som ja, začína sušeným cícerom. Takže konzervu odložte spať do špajze a poďte so mnou variť.

Krémový hummus s bazalkovým pestom:

Množstvo4 porcie
Príprava20 minútVareniehodina 30 minútCelkovohodina 50 minút

Hummus
 200 g sušeného cíceru
 1 ČL jedlej sódy
 1 ČL soli(6 g)
 1 strúčik cesnaku(7 g)
 160 g tahini
 80 g citrónovej šťavy
 70 ml ľadovej vody70 až 100 ml podľa potreby
Bazalkové pesto
 120 g panenského olivového oleja
 1 strúčik cesnaku
 80 g píniových orieškov
 40 g bazalkových listov
 1 ČL soli
 25 g lahôdkového droždia
 20 g citrónovej šťavy

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Hummus
 200 g sušeného cíceru
 1 ČL jedlej sódy
 1 ČL soli(6 g)
 1 strúčik cesnaku(7 g)
 160 g tahini
 80 g citrónovej šťavy
 70 ml ľadovej vody70 až 100 ml podľa potreby
Bazalkové pesto
 120 g panenského olivového oleja
 1 strúčik cesnaku
 80 g píniových orieškov
 40 g bazalkových listov
 1 ČL soli
 25 g lahôdkového droždia
 20 g citrónovej šťavy

Directions

hummus pesto
Krémový hummus s bazalkovým pestom

Hummus

Ak sa neponáhľate, namočte cícer na noc alebo na pár hodín do vody. Ak extra čas nemáte, začnite hneď variť.

Sušený cícer zalejte asi 2 litrami vody, pridajte jedlú sódu a cícer varte asi 90 minút. Po tejto dobe by mal byť cícer krásne mäkký a šupky by sa mali rozpadnúť. Práve pre mäkkosť cíceru je lepšie si cícer uvariť a nepoužívať tvrdší konzervovaný cícer. Kým sa cícer varí, dajte do mrazničky vodu, aby bola ľadová, kým ju budete potrebovať.

Po uvarení cícer premývajte v studenej vode ako ryžu, aby ste sa zbavili kúskov šupky. Premývajte, až kým nebude voda skoro čistá. Takto získate asi 230-240 g uvareného cíceru. Následne cícer sceďte a vložte do mixéra spolu so soľou. Cícer začnite mixovať na najnižších otáčkach, priebežne ho zoškabujte zo strán a mixujte, kým nebude z cíceru pasta.

Až potom pridajte strúčik cesnaku. Ak máte radšej cesnakovejší hummus, môžete pridať cesnaku viac. Ja preferujem chuťovo jemný hummus. Následne pridajte tahiny a citrónovú šťavu. Ďalej všetko mixujte na nižších otáčkach, aby mixér nenaberal vzduch a neprestával mixovať. Ako poslednú pridávajte ľadovú vodu, ktorá hummus zriedi tak, ako si želáte. Ja používam 70-80 ml vody pre hustý a krémový hummus.

Toto je skvelý základ, ktorý môžete ďalej dochutiť napríklad tradičným rímskym kmínom, čili korením… Je to už na vás! Hodí sa k nemu tradične aj pikantná harrisa. Ja preferujem pesto!

Keď je hummus krásne hladký a svetlí, môžete ho hneď servírovať alebo odložiť do chladničky vychladiť.

Bazalkové pesto

Toto bazalkové pesto vám okrem hummusu vystačí aj na 4-6 porcií uvarených cestovín. V chladničke vydrží dlhšie, ale najlepšie je čerstvé.

Do mixéra vlejte olivový olej, pridajte cesnak a rozmixujte do hladka na stredných otáčkach. Až potom pridajte píniové oriešky, soľ a droždie. Oriešky rozmixujte na menšie kúsky a až potom pridajte ako posledné ingrediencie bazalku a citrónovú šťavu. Teraz už zmes mixujte len kým nie sú oriešky a zabalka rozmixované na jemné kúsky a nezvnikne pesto. Pesto uskladnice do uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke.

Ak hľadáte niečo sladké a jesenné, vyskúšajte aj jablkové pité. Moje ďalšie food experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. 

Krémový hummus s bazalkovým pestom

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 1 383 times, 12 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *