Valentínska roláda s jahodami (vegan)

Na Valentína som si chcela pripraviť niečo špeciálne, čo bude trochu aj výzva. Valentínska roláda s jahodami nie je jednoduchý vegánsky dezert, ale stojí za to. Jemné piškótové cesto, ľahká šľahačková náplň a sladké jahody. Tomu sa nedá odolať. Rolády už robím dlhšiu dobu a cesto stále vylepšujem, aby sa s ním ešte ľahšie pracovalo a netrhalo sa. Oproti čokoládovej roláde som pridala aj psyllium, ako náhradu vajíčka, a zmenila aj spôsob práce s cestom tak, aby zostalo čo najvláčnejšie a tak sa rolovalo bez trhania. Dôležitá je stále hlavne dĺžka pečenia, ktorá musí byť čo najkratšia. A tak sa mi podarilo spraviť aj tento tvar rolády, kde je celé vnútro plné krému.

Ak sa chcete tiež venovať vegan roládam, už 22.2. budem mať v Prahe v škole varenia Laboratorio cukrársky kurz, kde si prejdeme vegan odpaľované cesto, cesto na rolády, prácu s aquafabou aj karamelom. Ešte je pár miesto voľných.

Valentínska roláda:

Množstvo12 porcií
Príprava40 minútVarenie10 minútCelkovo50 minút

Krém na zdobenie
 2 g psyllia - vláknina skorocelu
 27 g vody
 30 g zmäknutého rastlinného maslaAlsan, Naturli, Rama...
 30 g kryštálového cukru
 40 g hladkej pšeničnej múky
 červené potravinové farbivo
Cesto na roládu
 4 g psyllia - vlákniny skorocelu
 55 g vody
 200 g sójového jogurtu
 90 g rastlinného mliekasójové, manľové, ovsené
 30 g repkového oleja
 200 g hladkej pšeničnej múky
 140 g múčkového cukru
 8 g kypriaceho prášku
 1 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 1 štipka soli
 červené potravinové farbivo
Šľahačkový krém
 200 g rastlinnej šľahačkyOatly
 50 g kryštálového cukru
 1 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosuCreme Vega Dr.Oetker, Creamo PlantOn
 150 g jahôd

NáročnosťPokročilý
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Krém na zdobenie
 2 g psyllia - vláknina skorocelu
 27 g vody
 30 g zmäknutého rastlinného maslaAlsan, Naturli, Rama...
 30 g kryštálového cukru
 40 g hladkej pšeničnej múky
 červené potravinové farbivo
Cesto na roládu
 4 g psyllia - vlákniny skorocelu
 55 g vody
 200 g sójového jogurtu
 90 g rastlinného mliekasójové, manľové, ovsené
 30 g repkového oleja
 200 g hladkej pšeničnej múky
 140 g múčkového cukru
 8 g kypriaceho prášku
 1 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 1 štipka soli
 červené potravinové farbivo
Šľahačkový krém
 200 g rastlinnej šľahačkyOatly
 50 g kryštálového cukru
 1 ČL vanilkovej pasty/mletej vanilky
 150 g zakysaného krému na báze sóji alebo kokosuCreme Vega Dr.Oetker, Creamo PlantOn
 150 g jahôd

Directions

Valentínska roláda
Valentínska roláda s jahodami (vegan)

Ingrediencie:

Vegan červené farbivo – ak chcete cesto krásne ružové a srdiečka červené, tak potrebujete farbivo. Prášok z cvikle pečením v ceste mení farbu a nedosiahnete pekné ružové a červené tóny. Bežné potravinárske farbivá obsahujú šelak, čo je červené farbivo pochádzajúce z hmyzu. Farby bez šelaku, ktoré sú vegánska nájdete v lepších cukrárskych potrebách alebo online. Napríklad táto gélová farba je vegánska. V bežnej drogérií môžete nájsť toto červené farbivo bez šelaku, ale pri kréme na zdobenie ho primiešajte k vode pred pridaním psyllia. Lepšie účinkuje a rovnomerne farbí, keď sa pridá do tekutín.

Rastlinná šľahačka – teraz už je na našom trhu veľa dostupných šľahačiek od značiek ako Alpro, Rajo, Kaufland, Flora Plant, Soyatoo, Schlagfix… Ja mám najlepšie skúsenosti so šľahačkou Oatly, ktorá je ovsená, skvelo chutí a zvládne všetko, čo do nej pridáte. Či už pridáte karamel, čokoládu, zakysanú smotanu, tak pevne drží a krásne tuhne. Nikdy ma nesklamala.

Psyllium – vláknina skorocelu, ktorú zoženiete v zdravej výžive aj lekárňach a samozrejme online napríklad tu. Je neviditeľná v ceste a gél je veľmi pevný už za minútku.

Valentínska roláda s jahodami (vegan)

Krém na zdobenie cesta:

Začnite prípravou červeného krému na zdobenie cesta. Potrebné množstvo masla vyberte z chladničky 30 minút pred pečením a nakrájajte ho na malé kúsky, aby rýchlo zmäklo.

Zmiešajte psyllium s vodou a odložte ho bokom. Metličkou ručne alebo v šľahači vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Následne pridajte múku a psyllium s vodou. Všetko miešajte/šľahajte, kým maslo nebude mať krémovú konzistenciu. Až naposledy postupne zašľahajte farbivo, aby ste dosiahli dostatočne silnú farbu.

Krém by mal mať naozaj konzistenciu ako maslový krém na zdobenie, aby sa vám s ním jednoducho kreslilo a neťahal sa pri vytláčaní ako cesto. Krém dajte do cukrárskeho vrecka a zastrihnite ho, aby vznikol 2 mm široký otvor na vytláčanie.

Na papier vo veľkosti vášho plechu (rozmer 27 x 37 cm) si nakreslite srdiečka. Ja som zvolila malé, ale väčšie budú rozoznateľnejšie. Predkreslený papier dajte na dno plechu a naň uložte papier na pečenie. Aby sa papier nehýbal, dobre ho zahnite a v rohoch a pripnite kovovým štipcom alebo klipom. Postupne obkreslite všetky srdiečka červeným krémom. Na mojom instagrame nájdete k receptu a postupu aj video.

Potom papier odopnite, opatrne vyberte z plechu a odoberte aj papier so vzorom srdiečok. Plech potom jemne potrite olejom alebo rastlinným maslom a znova vložte papier na pečenie (aj s nakresleným vzorom z krému). Papier lepšie drží na vytretom plechu a cesto vyzerá lepšie po dopečení, keď dno plechu potriete olejom. Takže tento krok nepreskakujte. Plech odložte bokom, kým pripravíte cesto.

Cesto:

Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Psyllium zmiešajte s vodou a odložte bokom. V menšej miske zmiešajte sójový jogurt, mlieko, olej a psyllium, keď vytvorí gél.

Vo väčšej mise zmiešajte múku, múčkový cukor, kypriaci prášok, mletú vanilku (ak používate pastu či extrakt pridajte ho do tekutých ingrediencií) a štipku soli. Obsah oboch misiek zmiešajte a vytvorte hustejšie cesto. Cesto miešajte, kým sa nestratia posledné hrudky múky. Na záver pridajte trochu červeného farbiva, ak chcete cesto jemne ružové.

Keďže cesto je hustejšie a treba ho rozotierať, čo by zničilo srdiečka, budete znova potrebovať cukrárske vrecko. Cesto dajte do cukrárskeho vrecka a rovnomerne ho navrstvite na celú plochu plechu. Na záver plechom pobúchate po kuchynskej linke, aby ste sa zbavili bubliniek a cesto sa zarovnalo.

Pečenie:

Cesto pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 9 až 11 minút bez zapnutého ventilátora s ohrevom z dola aj hora.

Každá rúra pečie inak. Tá vaša bude možno potrebovať o pár minút viac alebo menej. Pečenie preto dôkladne sledujte so stopkami. Cesto sa nesmie príliš prepiecť, inak sa bude pri rolovaní trhať. Keď uvidíte, že sa cesto zaťahuje, začnite ho v strede kontrolovať špajdľou. To či je hotové, spoznáte tak, že na špajli po zapichnutí nezostane mokré cesto. Kúsky upečeného cesta sú v poriadku.
Ja okolo 8 minúty začínam cesto kontrolovať každých 15 – 30 sekúnd cesto vyberám okolo 9 minúty akonáhle je špáradlo suché.
Tento krok je veľmi dôležitý, ak sa cesto presuší, bude sa trhať. Radšej cesto trošku menej dopečené, ako vysušené.

Plech s upečeným cestom vytiahnite z rúry a nechajte 2 – 3 minúty vychladnúť. Cesto z plechu preklopte na stred kuchynskej utierky, tak aby k vám smerovala kratšia strana cesta. Opatrne stiahnite papier na pečenie. Ak si všimnete, že  je niektorý okraj rolády suchší, kraj orežte. Každý suchý kúsok cesta môže spôsobiť trhanie pri rolovaní.

Vezmite si ďalšiu utierku, či dve, a cesto prikrite aj z hora. Takto pri chladnutí nestratíte vlhkosť, ktorá zostane v ceste, čo je tiež dôležité v prevencií pred trhaním. Cesto nechajte pod utierkou 15 až 30 minút vychladnúť.

Valentínska roláda so šľahačkovým krémom:

Kým cesto chladne, vyšľahajte do tuha rastlinnú šľahačku s cukrom a vanilkou. Podľa šľahačky, ktorú používate to bude trvať rôzne dlho. Keď bude šľahačka tak pevná, že bude držať na metličke, primiešajte zakysaný krém a trochu červeného farbiva, ak chcete šľahačku tiež jemne ružovú.

Vychladnuté cesto na utierke otočte a podložte potravinárskou fóliou alebo alobalom, aby ste mali pred sebou stranu bez zdobenia. Cesto potrite šľahačkou (odložte si niečo na zdobenie) a do stredu dajte na polovicu nakrájané jahody. Následne si pomôžte utierkou s fóliou a opačné strany cesta spojte. Roládu zaistite fóliou a utierkou, položte spojom dole. Valentínska roláda teraz potrebuje stuhnúť, takže ju dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky. V ideálnom prípade ju nechajte odpočívať celú noc.

Po stuhnutí roládu odbaľte z fólie, dozdobte zvyškom šľahačky a jahôd. Roládu krájajte na širšie kúsky.

vegánska Valentínska roláda s jahodami a srdiečkami
vegánska roláda
Valentínska roláda s jahodami (vegan)
ružová roláda

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 4 424 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *