Vegan grécky jogurt s 10 g proteínu na 100 g. Len z dvoch ingrediencií. A oproti kupovanému môžete obrovsky ušetriť! Ak si robíte domáce sójové mlieko, ktoré vyjde okolo 10 korún na liter a má 4 -5 g proteínu na 100 ml, tak tá výsledná cena za grécky jogurt je naozaj krásna a budete mať ešte viac proteínový gŕecky jogurt.
Vegan grécky jogurt:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
K ingredienciám:
Sójové mlieko: Najlepšie a najlacnejšie je domáce. Vyskúšala značky, ktoré majú v zložení len vodu a sóju a fungujú super, ale aj tie, ktoré majú trochu sladidla ako Alpro fungujú. Baktérie mliečneho kvasenia radi cukor zjedia a jogurt má ešte lepšiu chuť. Dôležité je mať obsah proteínov okolo 3 g na 100 ml a viac. teraz zoženiete aj proteínové druhy ktoré majú 5 g proteínu. Pri domácom si môžete pripraviť ešte väčšiu proteínovú bombu.
Iné mlieka: Jogurt môžete spraviť asi z každého rastlinného mlieka rovnako, ale iné druhy mlieka nebudú mať dosť proteínov na to, aby to bol technicky grécky jogurt. Ale ak vám nejde o proteín, môžete siahnuť po akomkoľvek mlieku.
Jogurt: Použiť môžete sójový, kokosový alebo akýkoľvek jogurt, ktorý obsahuje probiotické baktérie alebo vaše probiotiká, ktoré beriete. Pri jogurte je najlepšie vybrať taký, čo vám najviac chutí, lebo tieto baktérie mu tiež dodajú chuť. Ale na začiatok stačí aj lacný z Lidla, aby ste si výrobu nepredražili. Neskôr vám bude ako štartér stačiť voda, ktorú scedíte pri výrobe gréckeho jogurta a už nemusíte používaj jogurt ako štartér.
Postup:
Postup nájdete aj na videu tu. Mlieko zahrejte na 80 stupňov. Ak máte domáce, tak ho prevarte poriadne, aby stratilo surovú chuť. Pri kupovanom stačí zahriať pre lepšiu konzistenciu. Nechajte ho vychladnúť na 40 stupňov a prelejte do sterilnej nádoby. Pridajte 40 jogurtu, prekryte fóliou a nechajte fermentovať.
Ak chcete fermentáciu urýchliť, udržujte mlieko v teplote okolo 40 stupňov ako v jogurtovači. Ak máte jogurtovač, určite ho použite. Fermentujte, kým vám nepríde mlieko dosť kyslé. Pri stabilnej teplote stačí 4-8 hodín. Ja nechávam bežať cez noc v rúre, kde udržiavam teplotu 35-42 stupňov. Ak chcete fermentovať v len v izbovej teplote bez prihrievania, tak fermentácia zaberie 2-3 dni.
Vznikne vám sójový jogurt, ktorý stačí nechať cediť. Na to používam vrecko na výrobu syrov. Ak chcete naozaj hustý vegan grécky jogurt, kde je čo najviac proteínov na 100 gramov, tak ho nechajte cez noc v chladničke. Z litra mlieka vám vznikne asi 300 gramov hustého jogurtu. Ak chcete menej hustý jogurt, znova stačí nechať cediť 4 hodiny. Ja ho ešte pre hladkú konzistenciu mixujem. A scedenú vodu nevylievajte, tú môžete použiť namiesto jogurtu ako štartér fermentácie nabudúce. Skladujte ju v chladničke a do mlieka pridajte namiesto jogurtu rovnaké množstvo vody.
Ďalšie raňajkové recepty nájdete tu.