Čokoládový piškót, nadýchaný čokoládový krém a čokoládová poleva. Čo viac by si prial čokoholik na Valentína? Vegan čokoládová roláda je proste splnený sen. Je to recept pre pokročilejších a skúsenejších. Chce to trochu zručnosti a skúseností s pečením, aby sa cesto netrhalo. Ale je to skvelá výzva a ja sa pokúsim vám k nej dať všetky moje rady.
V Slovegán 2 kuchárke nájdete recept aj na malinovú roládu z piškótového cesta, ak milujete sviežejšie rolády.
Vegan čokoládová roláda:
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Ingrediencie:
Kokosové mlieko alebo smotana – v tomto recepte budete potrebovať len tuhú časť kokosového mlieka, preto hľadajte mlieko s najväčším obsahom tuku, ktoré dobre tuhne. V zásade hľadajte mlieko v konzerve, nie light verziu. Z bežne dostupných mliek môžete siahnuť po značke Freshona (91% kokosového extraktu, Lidl) alebo Franz Jozef Asia Time (82% kokosového extraktu, Texco či Billa.)
Ak sa rozhodnete použiť smotanu, tak najtuhšia je smotana Creme Vega (Billa, Kaufland), ktorá je vhodná aj na šľahanie krémov.
Čokoláda – najdôležitejšia ingrediencia, ktorá určí celú chuť. Investujte do kvalitnej vegánskej čokolády. Kašlite na čokolády na varenie – tie ani nebývajú vegánske. Ja som si začala objednávať horkú čokoládu z e-shopu Petry Stahlovej, kde má skvelé vegánske francúzske čokolády (aj biele a mliečne, luxus!), ktoré vás vyjdú lacnejšie na sto gramov ako iná kvalitnejšia čokoláda z obchodu, kľudne menej ako 2 eurá za 100g. Pre tejto recept som použila túto 65% čokoládu, ktorá je skvelá aj na temperovanie a má krásne ovocnú chuť.
Kakao – kvôli farbe cesta použite radšej holandské kakao, ktoré má výraznejšiu farbu aj chuť. Použiť môžete aj čierne kakao, ak by ste chceli naozaj silne tmavý piškót.
Jogurt – na roládu sa mi osvedčil biely jogurt Alpro. Je bežne dostupný a úprimne neskúšam ani iné, lebo sa bojím, že by to nevyšlo a zmenilo by sa veľa premenných v tejto cukrárskej úlohe. :D Ale verím, že budú fungovať aj iné jogurty, ktoré majú podobnú hustotu a zloženie.
Čokoládová ganache
Začnite prípravou čokoládového krému – ganache (ganáž). Kokosové mlieko dajte do chladničky (cez noc alebo aspoň na hodinu), aby stuhlo a pevná časť sa oddelila od vody. Po stuhnutí vyberte tuhú časť – smotanu. Ak by vám chýbalo niečo málo do 300 gramov, použite kludne aj trochu kokosovej vody. Ak nezoženiete mlieko s vysokým podielom kokosu, tak budete potrebovať 2 konzervy, z ktorých použijete len tuhú časť.
Kokosovú smotanu roztopte v menšom hrnci. Nevarte ju, stačí ju zohriať na asi 40 stupňov. Do teplej smotany pridajte horkú čokoládu a cukor (sladiť nemusíte vôbec alebo aj viac, podľa vašej chutil) a hrniec odložte z ohňa, aby sa smotana ďalej zbytočne nezohrievala. Všetko miešajte, kým sa čokoláda neroztopí a nevznikne krásne lesklý čokoládový krém. Krém prelejte do misky šľahača a nechajte ho teraz 30-40 minút tuhnúť, kým nebude hustý a nebude mať znova skoro izbovú teplotu.
Krém budeme šľahať, tesne pred použitím.
Vegan piškótové cesto
Do misky vlejte biely sójový jogurt, rastlinné mlieko a jablčný ocot. Ak nemáte jablčný ocot, môžete použiť akýkoľvek ovocný ocot (hroznový, malinový, čučoriedkový…) alebo citrónovú šťavu.
Zmes nechajte 10 minút odstáť. Medzitým vyhrejte rúru na 180 stupňov a vo väčšej miske zmiešajte hladkú múku, múčkový cukor, kypriaci prášok a štipku soli. Po 10 minútach k jogurtu pridajte olej. Obsah oboch misiek zmiešajte a vytvorte husté cesto (pri roládach sa mi osvedčilo hustejšie vegánske cesto, horšie sa s ním na začiatku pracuje, ale menej sa trhá). Cesto miešajte, kým sa nestratia posledné hrudky múky, ale nie príliš dlho, aby ste ho nepremiešali.
Plech (rozmer 27 x 37 cm) jemne potrite olejom a vysteľte papierom na pečenie. Papier na pečenie sa vám nebude posúvať, keď plech vytriete olejom, takže silne odporúčam pre lepšie rozotieranie. Cesto rozotrite rovnomerne po celom povrchu plechu (ideálne pomocou cukrárskej stierky – dajte si záležať, je to dôležité pre rovnomerné prepečenie) a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 11 minút bez zapnutého ventilátora.
Pečenie – to najdôležitejšie
Každá rúra pečia inak. Tá vaša bude možno potrebovať o pár minút viac alebo menej. Pečeniepreto dôkladne sledujte so stopkami. Cesto sa nesmie príliš prepiecť, inak sa bude pri rolovaní trhať. Keď uvidíte, že sa cesto zaťahuje, začnite ho v strede kontrolovať špajľou. To či je hotové, spoznáte tak, že na špajli po zapichnutí nezostane nalepené žiadne cesto. Ja okolo 10 minúty začínam cesto kontrolovať každých 15- 30 sekúnd a akonáhle je špáradlo suché, okamžite cesto vyberám. Toto je najdôležitejší krok, ktorý viete veľmi ľahko pokaziť a potom sa cesto začne trhať. Tu naozaj ide o každú sekundu.
Plech s upečeným cestom vytiahnite z rúry a nechajte 2 – 3 minúty vychladnúť. Kým cesto chladne, poprášte kuchynskú utierku práškovým cukrom, aby sa na utierku cesto neprilepilo. Múčkový cukor sa na ceste v chladničke roztopí, takže sa nebojte, že by zostala roláda biela. Cesto z plechu preklopte na stred pocukrovanej utierky, tak aby pri vás bola kratšia strana cesta. Z cesta následne opatrne stiahnite papier na pečenie. Ak si všimnete, že nejaký okraj rolády je suchší – chrumkavejší, lebo v ňom bolo menej cesta a viac sa upiekol, tak kraj orežte. Akýkoľvek chrumkavý kúsok cesta spôsobí trhanie.
Zoberte si druhú utierku a zrolujte ju do menšieho valčeka – bude tvoriť stred zrolovaného cesta, aby sa vám nezlomil kratší okraj, ktorý je najbližšie k vám. Ten tvorí najmenší oblúk rolády, a teda sa vie ľahšie zlomiť. Preto potrebuje extra oporu zvnútra, ktorú zabezpečí utierka. Cesto ešte za horúca začnite pomaly rolovať pomocou utierky smerom od seba.
Tu nájdete aj video pomôcku na rolovanie, ja naviac používam aj utierku na stred, lebo robím väčšiu roládu.
Pevne zrolované cesto nechajte 15 až 30 minút vychladnúť. Pred pridaním krému musí byť chladnejšie, aby sa krém nezačal príliš topiť.
Vegan čokoládová roláda
Teraz sa vráťte k vychladnutej čokoládovej nagache. Misu vložte do kuchyského robota (použiť môžete aj ručný šľahač) s násadou na šľahanie a ganache nechajte šľahať 5-10 minút na maximálnzch otáčkach, kým nevyniknú v kréme stredné špičky. Keď uvidíte špičky ako dole na fotke, tak je krém pripravený.
Keď cesto dostatočne vychladne, opatrne ho rozrolujte. Objaviť sa môžu menšie trhlinky, to je bežné. Problém je, ak sa kúsky cesta úplne zlomia. Vtedy zistíte, či ste cesto nepiekli prílši dlho. Ak sa cesto zlomí len čiastočne, tak môžete pokračovať s menšou roládou. Ak sa zlomí úplne, musíte cesto opakovať s kratším pečením, alebo ho narezať a spraviť si čokoládový rez.
Ak je všetko úsešné, tak začnite na cesto nanášať vyšľahanú ganache. Cesto majte stále kratšou vnútornou stranou otočené k vám. Ganache naneste rovnomerne po povrchu cesta, ale vynechajte asi 6 cm vznialenejšieho okraja, ktorý bude tvoriť dolnú stranu rolády.
Cesto znova opatrne zrolujte, preložte na tanier a dajte aspoň na pol hodinu stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí rolády nad parou roztopte horkú čokoládu. Ak je vaša čokoláda príliš hustá, pridajte rastlinné maslo, smotanu či kakaový tuk na zriedenie. Vegan čokoládovú roládu polejte čokoládou a rozotrite ju silikónovou špachtľou po celom povrchu. Pracujte rýchlo, lebo čokoláda na chladnej roláde rýchlo tuhne.
Vegan čokoládová roláda sa nejlepšie krája po stuhnutí vrúbkovaným nožom.
Držím vám palce, aby sa vám tiež roláda krásne podarila. Áno, chce to viac cviku a skúseností, je to však úspech, ktorý vás veľmi poteší.
Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Ak preferujete ľahšie čokoládové dezerty, pripravte si čokoládovú penu z aquafaby.
O moj Boze…sice nevysla tak dokonalo na vyzor ako tvoja, ale chutovo je to bombaaaaaa…dalsi recept musim odporucit vsetkymi 20 prstami…si ozaj sikovna!
Použila som ju ako základ na yule log, navrch som dala tuhú ganáž v pomere 2 diely čokolády, 1 diel kokosového mlieka. V ceste som síce mala trhliny ale tá ganáž to zakryla :D
Je to výborné, všetci to chvália :)