Vegan Boršč s fazuľou

Boršč je pôvodom z Ukrajiny, veľkej popularite sa ale teší v celej strednej a východnej Európe. Základnou surovinou je cvikla (alebo červená repa), ktorá boršču dodáva typickú chuť a nezameniteľnú červenú farbu. V mojom recepte na vegan boršč s fazuľou nájdete aj červenú fazuľu, ktorá sa mi k nemu hodí chuťovo, aj esteticky. Pridať môžete ale aj sójové kúsky či hlivu!

Vegan boršč s fazuľou

Množstvo4 porcie
Príprava20 minútVarenie30 minútCelkovo50 minút

 160 g očistenej mrkvy
 600 g očistenej červenej repy
 300 g očistených zemiakov
 200 g bielej kapusty
 120 g červenej cibule
 20 g cesnaku
 2 PL repkového oleja
 2 l zeleninového vývaru
 70 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 bobkové listy
 1 konzerva červenej/borlotti fazule alebo sójové kúsky či hliva
 3 ČL soli
 ¼ ČL mletého čierneho korenia
 45 g citrónovej šťavy
 kôpor
 kyslá rastlinná smotana (PlantOn Creamo, Dr.Oetker Creme Vega)

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

 160 g očistenej mrkvy
 600 g očistenej červenej repy
 300 g očistených zemiakov
 200 g bielej kapusty
 120 g červenej cibule
 20 g cesnaku
 2 PL repkového oleja
 2 l zeleninového vývaru
 70 g koncentrovaného rajčinového pretlaku
 2 bobkové listy
 1 konzerva červenej/borlotti fazule alebo sójové kúsky či hliva
 3 ČL soli
 ¼ ČL mletého čierneho korenia
 45 g citrónovej šťavy
 kôpor
 kyslá rastlinná smotana (PlantOn Creamo, Dr.Oetker Creme Vega)

Directions

Vegan Boršč s fazuľou
vegan boršč

Začnite prípravou zeleniny. Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kocky, repu nastrúhajte na struhadle. Kapustu nakrájajte na tenké pásiky, cibuľu nadrobno a cesnak nastrúhajte najemno.

Na panvici zohrejte na strednom ohni olej, pridajte cibuľu a mrkvu. Opakejte ich do zlata asi 10 minút, potom k nim na minútku prihoďte cesnak. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte k varu zeleninový vývar. Do vývaru pridajte nastrúhanú repu a zemiaky. Oheň stíšte tak, aby vývar len jemne bublal.

Ak budete chcieť pridať sójové kúsky, tak ich podľa návodu uvarte v extra hrnci v zeleninovom vývare, zbavte ich prebytočnej vody a neskôr pridajte spolu s kapustou do polievky.

Opečenú cibuľu, mrkvu a cesnak (respektíve všetko z panvice) prihoďte do hrnca s vývarom. Pridajte aj nakrájanú kapustu, prepláchnutú fazuľu, rajčinový pretlak a bobkový list. Všetko spolu varte na strednom ohni asi 15 minút, kým kapusta nezmäkne.

Po dovarení dochuťte boršč soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Množstvo soli odhadnite aj podľa slanosti zeleninového vývaru, ktorý ste použili. Boršč má byť jemne kyslý. Servírujte s nasekaným, kôprom a lyžicou kyslej rastlinnej smotany.

Keď pôjdete nakupovať potraviny na boršč, prihodťe si do košíka konzervu strukovín, olej či pretlak naviac. Na Slovensku momentálne prebieha najväčšia potravinová zbierka na pomoc ľudom v núdzi. Viac informácií tu.

Ďalšie recepty na polievky tu.

vegánsky boršč

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 13 642 times, 4 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *