Boršč je pôvodom z Ukrajiny, veľkej popularite sa ale teší v celej strednej a východnej Európe. Základnou surovinou je cvikla (alebo červená repa), ktorá boršču dodáva typickú chuť a nezameniteľnú červenú farbu. V mojom recepte na vegan boršč s fazuľou nájdete aj červenú fazuľu, ktorá sa mi k nemu hodí chuťovo, aj esteticky. Pridať môžete ale aj sójové kúsky či hlivu!
Vegan boršč s fazuľou
Ingrediencie
Pokyny
Notes
Začnite prípravou zeleniny. Mrkvu a zemiaky nakrájajte na menšie kocky, repu nastrúhajte na struhadle. Kapustu nakrájajte na tenké pásiky, cibuľu nadrobno a cesnak nastrúhajte najemno.
Na panvici zohrejte na strednom ohni olej, pridajte cibuľu a mrkvu. Opakejte ich do zlata asi 10 minút, potom k nim na minútku prihoďte cesnak. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte k varu zeleninový vývar. Do vývaru pridajte nastrúhanú repu a zemiaky. Oheň stíšte tak, aby vývar len jemne bublal.
Ak budete chcieť pridať sójové kúsky, tak ich podľa návodu uvarte v extra hrnci v zeleninovom vývare, zbavte ich prebytočnej vody a neskôr pridajte spolu s kapustou do polievky.
Opečenú cibuľu, mrkvu a cesnak (respektíve všetko z panvice) prihoďte do hrnca s vývarom. Pridajte aj nakrájanú kapustu, prepláchnutú fazuľu, rajčinový pretlak a bobkový list. Všetko spolu varte na strednom ohni asi 15 minút, kým kapusta nezmäkne.
Po dovarení dochuťte boršč soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Množstvo soli odhadnite aj podľa slanosti zeleninového vývaru, ktorý ste použili. Boršč má byť jemne kyslý. Servírujte s nasekaným, kôprom a lyžicou kyslej rastlinnej smotany.
Keď pôjdete nakupovať potraviny na boršč, prihodťe si do košíka konzervu strukovín, olej či pretlak naviac. Na Slovensku momentálne prebieha najväčšia potravinová zbierka na pomoc ľudom v núdzi. Viac informácií tu.
Ďalšie recepty na polievky tu.