Vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou

Hľadala som ďalšie využitie pre môj domáci vegan syr, a rýchlo ma napadla vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou. Hliva je jednou z mojich najobľúbenejších alternatív k mäsu. Ak ju pripravíte podľa môjho postupu a poriadne mexicky dokoreníte, asi ju zjete skôr, ako príde na opekanie tortíl. Dajte jej šancu alebo opečte a dokoreňte biele tofu či sójové kúsky.

Pre tento recept som využila moje partnerstvo s Aktin.sk, kde zoženiete skvelé vlašské orechy aj v kilových baleniach, malé čokopecičky, špaldovú múku a veľa skvelých vegánskych potravín. Skrz môj odkaz máte teraz na Slovensku poštovné zdarma.

Vegan quesadilla s hlivou

Množstvo4 porcie
Príprava15 minútVarenie30 minútCelkovo45 minút

Hliva
 30 g repkového oleja
 1 PL rímskeho kmínu
 1 ČL oregana
 1 ČL mletej sladkej papriky
 1 ČL soli
 ¼ ČL kajenskej papriky
  ČL čierneho korenia
 2 strúčiky cesnaku
 600 g hlivy
 2 PL olivového oleja
Vegan quesadilla
 320 g domáceho vegan syruz receptu na vegan mozzarellu alebo Violife
 150 g kukurice
 1 paprika
 čerstvý koriander
 guacamole

NáročnosťZačiatočník
Ohodnoďte tento recept :)

 

Ingredients

Hliva
 30 g repkového oleja
 1 PL rímskeho kmínu
 1 ČL oregana
 1 ČL mletej sladkej papriky
 1 ČL soli
 ¼ ČL kajenskej papriky
  ČL čierneho korenia
 2 strúčiky cesnaku
 600 g hlivy
 2 PL olivového oleja
Vegan quesadilla
 320 g domáceho vegan syruz receptu na vegan mozzarellu alebo Violife
 150 g kukurice
 1 paprika
 čerstvý koriander
 guacamole

Directions

Vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou
Vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou

Korenie a ingrediencie:

Kajenské korenie – ak máte radi pálivé chute, kľudne pridajte dvojnásobok kajenského korenia. Ak s čili toľko skúseností nemáte, začnite ho pridávať z ľahka. Na meranie korenia používam odmerné lyžičky, nie príborové, takže na to pozor ak nejdete podľa váhy korenia, ale podľa lyžíc.

Rímsky kmín – zabudnite na našu rascu. Rímsky kmín chutí úplne inak. V Mexiku náš kmín – rascu do svojho čili ľudia nepridávajú, lebo ho tam možno ani nezoženiete. Rímsky kmín sa používa hojne aj v indickej kuchyni, kde býva v jedlách výraznejší. V quesadille sa krásne stratí, takže aj keď ho nemáte radi, nebojte sa. Jeho aróma sa stratí. Už býva dostupný aj v bežných väčších supermarketoch (napríklad tento), nie len špeciálnych obchodoch.

Pšeničné placky – pri nákupe si dajte pozor, aby ste našli vegánske. Ja používam tieto placky z Aktinu. Zmestia sa akurát na klasickú panvicu a majú krásne zloženie bez zbytočností.

Čierna fazuľa – Čiernu fazuľu zvyčajne nájdete sušenú, ale sem tam už je aj predvarená. Hľadajte v Mexickej sekcií alebo objednajte online takúto.

Vegan quesadilla aktin wrap

Syr:

Ak si chcete spraviť tento domáci vegan syr, ideálne ho spravte deň vopred alebo aspoň pár hodín vopred, aby stihol stuhnúť. Dá sa strúhať, aj keď nie je úplne tvrdý, na hrubom strúhadle ho krásne nastrúhate na vegan quasadillu, v ktorej sa krásne roztopí.

Hliva:

Začnite prípravou hlivy. V miske zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu – olej, korenie, najemno nastrúhaný cesnak. Vynechajte len hlivu a olivový olej na opekanie. Marinádu odložte bokom a nakrájajte si hlivu na menšie kúsky a pásiky, myslite na to, že sa zmenší pri opekaní, takže ju nekrájajte na príliš malé kúsky. Odrežte len konce hlivy, ale použite aj väčšinu hlúbikov.

Pred opekaním sa vám môže zdať, že je hlivy veľa a nezmestí sa vám ani do panvice. Môžete ju rozdeliť na dve časti. Na strednom ohni zohrejte olej (1PL ak pridávate polovicu hlivy) a pridajte hlivu. Počkajte, kým hliva trochu zmäkne a začne púšťať šťavu. Teraz zoberte ďalšiu panvicu alebo iný ťažký hrniec a hlivu z hora zaťažte a poriadne pritlačte. Z hlivy začne vytekať prebytočná šťava, ktorú chceme dostať preč. Hlivu opekajte a pritláčajte asi 5 minúť, kým nezačne byť zlatistá a chrumkavá. Čím viac šťavy vytlačíte, tým bude lepšia. Keď je hliva zlatá, pridajte pripravenú marinádu a ešte všetko spolu 1-2 minúty opekajte, aby sa hliva obalila v korení.

Vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou:

Hlivu odložte a začnite pripravovať placky. Na každú placku (potrebujete 4) nastrúhajte rovnomerne asi 70-80 g syra. Na syr poukladajte hlivu, pridajte hrsť čiernej fazule a hrsť kukurice a trochu papriky. Pridať môžete nasekaný koriander, jalapeňo, lyzičku rajčinovej salsy alebo guacamole. Pridajte čokoľvek, čo vám chutí. Všetko pokvapkajte limetkovou šťavou. Neprežeňte to s množstvom, aby sa vám quesadilla dobre prepiekla. Na vrch položte druhú placku, aby vám nič z quesadilly netrčalo.

Panvicu znova zohrejte na strednom ohni a dobre ju potrite olejom. Na olej položte quesadillu, dobre ju pritlačte a opekajte ju 4-5 minút do zlata. Dávajte pozor, aby ste ju nespálili, preto je lepšie opekať na miernom – strednom ohni. Potom placku otočte a opekajte znova aj z druhej strany, to často už trvá kratšie. Keď už vidíte, že syr je roztopený a quesadilla je z každej strany zlatistá, môžete ju z panvice vybrať a nakrájať na trojuhoľníky.

Vegan quesadillu servírujte so salsou, limetkou, guacamole alebo iným obľúbeným mexickým dipom.

Odporúčam aj recept na hlivový gyros a hlivový guláš. Moje ďalšie cukrárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka.

Tento recept vznikol v spolupráci z Aktin.sk a Aktin.cz, kde nájdete moje obľúbené suroviny na pečenie.

Vegan quesadilla s hlivou a čiernou fazuľou

Tento blog môžete podporiť kúpou mojich kuchárok.

Podporte tento blog nakupom kucharok Slovegan

Príprava týchto je receptov je jednou z mojich obľúbených aktivít. Napriek tomu vyžaduje príprava každého takéhoto receptu hodiny času a množstvo surovín. Ak vám moje recepty chutia a chcete ich prípravu podporiť, môžete tak spraviť napríklad kúpou mojich kuchárok Slovegán na www.slovegan.sk


(Visited 5 789 times, 1 visits today)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *