Držková polievka sa u nás nevarila, takže som dlho nevedela ani to, že držky sú časti žalúdka zvierat. Keď som prvýkrát začala veganizovať segedín či guláš, tak prišla medzi skeptickými kamarátmi reč na držkovú polievku. Rozhodla som sa ju navariť práve pre to, aby som dokázala, že aj držky hliva či sójové kocky ľahko nahradia. A takáto vegan držková polievka s hlivou mi naozaj zachutila. Aj keď nepoznám originál, myslím že nikoho nesklame. Práve naopak.
Ingrediencie na držkovú polievku:
Ingrediencie
Pokyny
Vegan držková polievka:
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujte do zlata na oleji v hrnci na polievku. Keď je cibuľa zlatistá pridajte nastrúhaný cesnak a znova minutu restujte. Potom pridajte na pásiky nakrájanú hlivu, mletú papriku, rajčinový pretlak (husté rajčinové pyré, ktoré nájdete najčastejie v konzerve alebo tube) a bobkový list. Všetko spolu krátko restujte a potom zalejte zeleninovým vývarom.
Vývar priveďte k varu a pridajte na drobno nakrájané zemiaky. Podľa potreby pridajte soľ a čierne korenie. Držkovú polievku varte kým nezmäknú zemiaky. Na záver pridajte sušený majorán a podávajte s opečeným chlebom a cesnakom.
V mojej kuchárskej knihe Slovegán, bude aj táto držková polievka a iné klasiky. Takže si na to počkajte a podporte vydanie prvej slovenskej vegánskej kuchárky na Startlabe výmenou za odmenu – knihu alebo dve hnď po jej vydaní! Čím viac peňazí vyzbierame, tým viac kníh môžeme vydať.